BAYRAMLAR-VE-TOPLUM-HAFIZASI
BAYRAMLAR VE TOPLUM HAFIZASI…
Toplum değerleri…
Toplum hafızası…
Halk değerleri…
Halk Kültürü…
Bu listeyi uzatmak mümkündür…
Halk Kültürü öyle bir deryadır ki; O deryada yer alan hiçbir değer kaybolmaz… Yer etmiş hiçbir olgu toplum hafızasından silinmez… İster iyi, ister kötü hiç fark etmez; Zerre dahi olsa, çağlar boyu halk hafızasından kaybolmaz. Kaybolmak ne kelime? Varlığını, üstüne anlam katarak sürdürür.
Eğer bir olgu halka mal olmuşsa; asla kaybolmaz…
Eğer bir değere halk sahip çıkmışsa; Hafızalardan söküp atmak mümkün değildir.
Eğer kamu vicdanı kucak açmışsa; Korkma, ana sütü gibisin…
İşte bu sıklet, halk kültürü okkasıdır.
Türküler, şarkılar, halk oyunları, gelenek, görenek, atasözleri, deyimler v.s., v.s….
Hepsi halkın malı ve topluma özgü, inci değerindeki mücevherleridir.
Ozan boşa mı demiş: “Kötü İnsanların Türküsü Olmaz”
Atatürk ne diyor: “Halkın Sesi Hakkın sesidir”
Peygamberimizin, Kur’anı Kerimi hafızalara nakşettirmesinin sebebi de; topluma mal olmuş hiçbir değerin, kaybolmayacağı anlamını taşımaz mı?
Toplum hafızasına ve toplum Kültürü deryasına mal olmuş en ufak halk zerresi dahi kaybolmaz, zaman tünelinde kendini muhafaza eder.
Bayramlarda bunlardan biridir.
Bayramlarımız hakkında halka ve topluma mal olmuş onca türkü ve şarkılar hele şöyle bir dursun. Onları anlatmaya zaten; “Meşeler kalem deryalar mürekkep olsa yetmez.”
Bayramlar hakkında sadece “Atasözlerini hatırlayalım.”
Bayramlar hakkındaki atasözlerinden bir kısmını buraya alalım.
Atasözlerimizin bayramlarımızı toplum hafızasına, ne kadar zarif nakışlarla ilmik ilmik dokuduğuna bakar mısınız? Sezdirmeden, incitmeden, gülümseterek, düşündürerek, nüfuz ederek…
Atasözlerimiz bayramları toplum hücrelerimize bakın nasıl işlemiş…
Halk Kültürümüzün baş tacı atasözlerimiz…
İçinde bayram geçen, düşündüren ve gülümseten atasözlerimiz
“Deliye her gün bayram.”
“Dilenciye borçlu olma; ya düğünde ister, ya bayramda.”
“At ölende itin bayramıdır.”
“El ile gelen düğün bayram.”
“Bayramda borç ödeyene, ramazan ağır gelir.”
“Arife günü yalan söyleyenin, bayramda yüzü kara çıkar.”
“Meyhanecinin yüzünü, bayram topu güldürür.”
“Ayı görmeden bayram edilmez.”
BİZ AYI GÖRÜP, BAYRAM EDENLERDENİZ…
BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN…
NİCE SAĞLIKLI, MUTLU BAYRAMLAR DİLİYORUM.
[email protected]
www.songuldundar.com
Yazarın Kitapları
Dost okurlarım, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum…
Yolculuğunuza yoldaş, yalnızlığınıza ses, daraldığınızda nefes, yüzünüze gülücük olacağına inandığım ve Terekeme şivesinde GÜLME anlamına gelen, HİNGİLLEME adlı kitabımı yüreğinize emanet ediyorum. O sizi gülümsetecek, siz de onu çok seveceksiniz.
Gazeteci köşe yazarı olarak, çok sayıda ve çeşitli konularda yıllardır makale yazmaktayım. Zaman zaman serbest şiir de yazıyorum. Ama benim asıl ilgi alanım; didaktik, kültürel ve yaşanmış olaylarla ilgili, roman ve öykü yazarlığıdır. Hal böyle olunca; bilimsel ve kültürel araştırmalar yapmak; aha bu yüreğimde adeta tutku halini almıştır. Bu nedenle; bol miktarda araştırma dokümanı bilgi dağarcığımda birikmiştir. Bu cümleden olmak üzere; her türlü yaşanmış öykü, fıkra, öykülü türküler ve yaşanmış hayat hikâyeleri ile arşivim dolu doludur. Doğduğum, büyüdüğüm ve ait olduğum etnik kültür birikimim de cabası. Üstüne üstlük; eşim, halk ozanı Âşık Selahattin Dündar’ın halk kültürü danışmanım oluşu da ballı börek!
Ben, Kars ili Terekeme kültürüne mensubum. Hal böyle olunca, zaten var olan Terekeme kültür birikimim üzerine araştırmalarımı da koyduğumda, şu an elinizde bulunan, “Terekeme/ Fıkra ve Gülmeceleri” kitabı vücut bulmuş oldu.
Çok zengin bir kültür olan Terekeme Kültürü; ozanlarıyla, âşıklarıyla, şairleriyle, ifacılarıyla, icracılarıyla, yazarlarıyla, ilim ve bilim adamlarıyla kitaplara sığmayacak kadar engin, ciltlere sığmayacak kadar zengin bir deryadır. Elinizdeki HİNGİLLEME/GÜLME isimli kitap, o deryada sadece bir damladır.
Terekemeler hakkında soy ve boy bilgisini, kitabın en sonunda özet olarak bulacaksınız. Bu size sadece elinizdeki kitabı okurken yardımcı olmayı amaçlamaktadır. TEREKEMELER konusunda daha geniş bilgi edinmek isteyen okurlarımız; Selahattin Dündar’ın, TEREKEMELER adlı soy ve boy araştırmaları kitabından yararlanabilirler.
HİNGİLLEME isimli elinizdeki kitabınızın anlatım diline yardımcı olmak üzere, kitabın sonunda Terekeme şivesinde harflerin okunuşu ve kelime anlamları mevcuttur. Terekeme şivesini bilmeyen veya az bilen okurlarıma, öncelikle bu bölümü okumalarını tavsiye ederim.
HİNGİLLEME’nin gülümseyen yüzü ile sizleri baş başa bırakıyorum.
İyi okumalar… Saygılarımla…