19 Mayıs 1919
19 MAYIS 1919
Atatürk’ün Samsun’a çıkışı…
Kurtuluş günü…
Gençlik ve Spor Bayramı…
Atatürk’ü anma günü…
Hepsi doğrudur.
Hepsi aynı değerde önemlidir.
Her satır bir destanın adıdır. Her sözcük, bir ulusun yeniden var oluşunun ifadesidir. Her harf, Türk’ün yeniden şahlanışının simgesidir.
Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk Milleti için; “ya istiklal ya ölüm” Diyerek Samsun’a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin başlangıcı olmuştur.
19 Mayıs 1919 tarihi ile birlikte, Türk milleti, kendi makûs talihini tersine döndürmeği başararak, esaret altında var olunamayacağını ve kutsal vatan topraklarımızın ilelebet işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya haykırmıştır.
Bu destanın adı: Kurtuluş Savaşı’dır.
Destanı yazan: Türk Ulusudur.
Destanın beyni ve önderi: Mustafa Kemal Atatürk’tür.
Bu destanın kalbi: Halk iradesi olan TBMM’dir.
19 Mayıs 1919’da Samsun’dan yakılan özgürlük ateşi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla birlikte, kısa sürede dalga dalga tüm yurda yayılmıştır. Bu günkü mevcudiyetimizi ve özgürlüğümüzü o günlere borçluyuz.
Sevgili gençler;
Çok yakın gelecekte ülkemizi yönetecek, yönetimde söz sahibi olacak ve Türkiye Cumhuriyetini omuzlarında yükseltecek olan sizlersiniz. Ülkemizi Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesine çıkaracak olan da yine sizlersiniz.
Binlerce şehit vererek sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük fedakârlıklarla kurulan Türkiye Cumhuriyeti, sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara layıkıyla aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuzdur.
19 Mayıs, Türkiye Cumhuriyetini koruma görevinin siz gençlere verildiği tarihtir.
19 Mayıs, Atatürk’ün Türk gençliğine güvenini ifade eden milattır.
19 Mayıs, Türkiye Cumhuriyetinin siz gençlerin omuzlarında sonsuza dek yükselmeye başladığı tarihtir.
19 Mayıs, Türk ulusunun gençlerine olan güven duygusunun her yıl yinelendiği tarihtir.
Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, kahraman gazileri minnetle, bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi minnetle ve rahmetle anıyorum.
Tüm gençlerimizin 19 Mayıs bayramını kutluyorum.
[email protected]
www.songuldundar.com
Yazarın Kitapları
Dost okurlarım, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum…
Yolculuğunuza yoldaş, yalnızlığınıza ses, daraldığınızda nefes, yüzünüze gülücük olacağına inandığım ve Terekeme şivesinde GÜLME anlamına gelen, HİNGİLLEME adlı kitabımı yüreğinize emanet ediyorum. O sizi gülümsetecek, siz de onu çok seveceksiniz.
Gazeteci köşe yazarı olarak, çok sayıda ve çeşitli konularda yıllardır makale yazmaktayım. Zaman zaman serbest şiir de yazıyorum. Ama benim asıl ilgi alanım; didaktik, kültürel ve yaşanmış olaylarla ilgili, roman ve öykü yazarlığıdır. Hal böyle olunca; bilimsel ve kültürel araştırmalar yapmak; aha bu yüreğimde adeta tutku halini almıştır. Bu nedenle; bol miktarda araştırma dokümanı bilgi dağarcığımda birikmiştir. Bu cümleden olmak üzere; her türlü yaşanmış öykü, fıkra, öykülü türküler ve yaşanmış hayat hikâyeleri ile arşivim dolu doludur. Doğduğum, büyüdüğüm ve ait olduğum etnik kültür birikimim de cabası. Üstüne üstlük; eşim, halk ozanı Âşık Selahattin Dündar’ın halk kültürü danışmanım oluşu da ballı börek!
Ben, Kars ili Terekeme kültürüne mensubum. Hal böyle olunca, zaten var olan Terekeme kültür birikimim üzerine araştırmalarımı da koyduğumda, şu an elinizde bulunan, “Terekeme/ Fıkra ve Gülmeceleri” kitabı vücut bulmuş oldu.
Çok zengin bir kültür olan Terekeme Kültürü; ozanlarıyla, âşıklarıyla, şairleriyle, ifacılarıyla, icracılarıyla, yazarlarıyla, ilim ve bilim adamlarıyla kitaplara sığmayacak kadar engin, ciltlere sığmayacak kadar zengin bir deryadır. Elinizdeki HİNGİLLEME/GÜLME isimli kitap, o deryada sadece bir damladır.
Terekemeler hakkında soy ve boy bilgisini, kitabın en sonunda özet olarak bulacaksınız. Bu size sadece elinizdeki kitabı okurken yardımcı olmayı amaçlamaktadır. TEREKEMELER konusunda daha geniş bilgi edinmek isteyen okurlarımız; Selahattin Dündar’ın, TEREKEMELER adlı soy ve boy araştırmaları kitabından yararlanabilirler.
HİNGİLLEME isimli elinizdeki kitabınızın anlatım diline yardımcı olmak üzere, kitabın sonunda Terekeme şivesinde harflerin okunuşu ve kelime anlamları mevcuttur. Terekeme şivesini bilmeyen veya az bilen okurlarıma, öncelikle bu bölümü okumalarını tavsiye ederim.
HİNGİLLEME’nin gülümseyen yüzü ile sizleri baş başa bırakıyorum.
İyi okumalar… Saygılarımla…