ZAFER BAYRAMI ve ATATÜRK
30 Ağustos Zafer Bayramı’nı idrak ettiğimiz bu günlerde, ulu önder Atatürk’e olan minnet ve şükran duygularımızı bir kere daha haykırıyoruz. |
O zafer bayramı ki; tarih sahnesinden silinmek istenen, her karış toprağı düşman tarafından paylaşılmış, ekonomik anlamda yok olmuş bir ulusun yeniden varoluş destanının taçlandırıldığı günün ifadesidir.
O Zafer bayramı ki; canını vatanı için seve seve veren yediden yetmişe Türk erkeğinin kahramanlık destanının taçlandırıldığı günün ifadesidir.
O zafer bayramı ki; kağnılarla mermi taşıyan, oğlu ve kocası cephede çarpışırken kazma kürekle tren rayları döşeyen, gerektiğinde düşmanla göğüs göğüse çarpışan Türk kadınının yiğitlik destanının taçlandırıldığı günün ifadesidir.
O zafer bayramı ki; namusunu hain düşmana teslim etmemek için evde kendini yakan onurlu Türk kızının şeref destanının taçlandırıldığı günün ifadesidir.
O zafer bayramı ki; böyle bir ulusun bunca emeklerinin boşa gitmemesi için tanrının bahşettiği Atatürk gibi yüce bir insanın liderlik destanının taçlandırıldığı günün ifadesidir.
İyi bir lider, arkasındaki insanların canlarıyla ve mallarıyla, maddi ve manevi desteklerini en iyi değerlendirebilen, potansiyelleri heder etmeyen, sosyal kitleyi mutlu sonuca taşıyan, tanrı vergisi birçok sıra dışı özelliklere sahip olan kişidir.
Kurtuluş Savaşı ve devamında 30 Ağustos, Atatürk’ün iyi bir lider olduğunu taçlandırmış ve dünyaya kanıtlamıştır. Çünkü: Canını seve seve veren Mehmetçiğin akan kanı yerde kalmamış vatanı kurtarabilmiştir, erkeğinin arkasında yiğitçe duran kadınların emeği boşa gitmemiş onların namusunu koruyabilmiştir, namusu için kendini yakan genç kızın bedeninden çıkan ateşin kıvılcımıyla kurtuluş meşalesini tutuşturabilmiştir.
Dünya otoriteleri bile bakın Atatürk’ün liderliği için hayıflanarak ne demişler: “Dünyada 200, 300 senede ancak bir lider gelir. Maalesef bu lider, Türklere nasip olmuştur.’
Yabancıların bile hasetle de olsa itirazsız kabullendiği Atatürk gibi bir lider, bize nasip olmuş ve Kurtuluş Savaşı gibi bir mucizeyi gerçekleştirmişiz. Osmanlı İmparatorluğunun küllerinden genç Türkiye Cumhuriyetini kurmayı başarabilmişiz. Atatürk’ün kurduğu cumhuriyeti, gösterdiği hedeflere taşımak, her Türk vatandaşının vazgeçilmez görevi olmalıdır.
Atatürk’ün gösterdiği hedef, çağdaş muasır medeniyetler seviyesidir. Yüzü batıya dönük ve her alanda kalkınmış bir Türkiye… Çalışkan ve genç nüfusumuzla bu yolda o hedefi yakalamak, 30 Ağustos zafer bayramına, bir bayram daha eklemek demektir. Umudumuz odur ki; gelecek nesiller o günleri görecektir. Umudumuz odur ki; bizim Kurtuluş zaferini övünerek kutladığımız gibi, gelecek nesil de hem kurtuluş zaferini, hem de ekonomik zaferi kutlayacaktır.
Nice 30 Ağustos Zafer Bayramları’na derken, kurtuluş savaşını kazanıp bu bayramı bize hediye eden; dünyanın en büyük lideri Atatürk’e ve kahraman silah arkadaşlarına şükranlarımızı ve minnet duygularımızı sunuyoruz.
Yazarın Kitapları
Dost okurlarım, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum…
Yolculuğunuza yoldaş, yalnızlığınıza ses, daraldığınızda nefes, yüzünüze gülücük olacağına inandığım ve Terekeme şivesinde GÜLME anlamına gelen, HİNGİLLEME adlı kitabımı yüreğinize emanet ediyorum. O sizi gülümsetecek, siz de onu çok seveceksiniz.
Gazeteci köşe yazarı olarak, çok sayıda ve çeşitli konularda yıllardır makale yazmaktayım. Zaman zaman serbest şiir de yazıyorum. Ama benim asıl ilgi alanım; didaktik, kültürel ve yaşanmış olaylarla ilgili, roman ve öykü yazarlığıdır. Hal böyle olunca; bilimsel ve kültürel araştırmalar yapmak; aha bu yüreğimde adeta tutku halini almıştır. Bu nedenle; bol miktarda araştırma dokümanı bilgi dağarcığımda birikmiştir. Bu cümleden olmak üzere; her türlü yaşanmış öykü, fıkra, öykülü türküler ve yaşanmış hayat hikâyeleri ile arşivim dolu doludur. Doğduğum, büyüdüğüm ve ait olduğum etnik kültür birikimim de cabası. Üstüne üstlük; eşim, halk ozanı Âşık Selahattin Dündar’ın halk kültürü danışmanım oluşu da ballı börek!
Ben, Kars ili Terekeme kültürüne mensubum. Hal böyle olunca, zaten var olan Terekeme kültür birikimim üzerine araştırmalarımı da koyduğumda, şu an elinizde bulunan, “Terekeme/ Fıkra ve Gülmeceleri” kitabı vücut bulmuş oldu.
Çok zengin bir kültür olan Terekeme Kültürü; ozanlarıyla, âşıklarıyla, şairleriyle, ifacılarıyla, icracılarıyla, yazarlarıyla, ilim ve bilim adamlarıyla kitaplara sığmayacak kadar engin, ciltlere sığmayacak kadar zengin bir deryadır. Elinizdeki HİNGİLLEME/GÜLME isimli kitap, o deryada sadece bir damladır.
Terekemeler hakkında soy ve boy bilgisini, kitabın en sonunda özet olarak bulacaksınız. Bu size sadece elinizdeki kitabı okurken yardımcı olmayı amaçlamaktadır. TEREKEMELER konusunda daha geniş bilgi edinmek isteyen okurlarımız; Selahattin Dündar’ın, TEREKEMELER adlı soy ve boy araştırmaları kitabından yararlanabilirler.
HİNGİLLEME isimli elinizdeki kitabınızın anlatım diline yardımcı olmak üzere, kitabın sonunda Terekeme şivesinde harflerin okunuşu ve kelime anlamları mevcuttur. Terekeme şivesini bilmeyen veya az bilen okurlarıma, öncelikle bu bölümü okumalarını tavsiye ederim.
HİNGİLLEME’nin gülümseyen yüzü ile sizleri baş başa bırakıyorum.
İyi okumalar… Saygılarımla…