BABAM
“Baba çınar ağacı gibidir…
Meyvesi olmasa bile onun gölgesi yeter.”
“Babanın iyisi kötüsü olmaz. En kötüsü babasız kalmaktır.”
“İnsan babasına borçlu olduğu saygıyı, ancak baba olunca duyar.” (Goethe)
“Hiçbir baba evladına güzel ahlaktan daha kıymetli bir hazine bırakamaz” Hz. Muhammed (s.a.v)
“Babam sarsılmayan desteğimdir.”(S.Dündar)
Çocuğunun gözünde baba;
Babam ne dese doğrudur, her şeyi bilir, her güçlüğün üstesinden gelir, prensip sahibidir, zekidir, herkesten üstündür.
Herkesin babası gibi benim babam da, elimi uzatsam her zaman elimden tutabilecek kadar yakındır. Babam benim ilk koruyucum, ilk kahramanın, sırtımı dayadığım ilk kaledir. Çünkü: O’nun hayat felsefesi bana kılavuzluk yapmaktadır. Yani; babam, hayatımın bir yerinde hep vardır ve olacaktır.
Dahası mı?
Babam en güçlü, en dürüst, en sevecen, en doğru insandır. Kendi yemeyip bana yedirendir, okumam için varını yoğunu esirgemeyendir, yorulduğumda beni sırtında taşıyandır, bütün tehlikelere karşı bana göğsünü siper edendir, sofrada yerini aldığında en küçük çocuğu bile gelmeden yemeye başlamayandır, babam benim ömür boyu çelik kalkanımdır. Babam derdi ki: “Artık ölsem de gözü açık gitmem. İyi bir eğitim aldınız. Elinizde güzel mesleğiniz var. Vatanımıza vereceğiniz hizmet sırası gelmiştir. Yolunuz açık olsun. ”Evet, canım babacığım, seni çok özlüyorum ve çok seviyorum.
Günümüzde, babaların evlatlarının geleceği için endişe duyduğu görülmektedir. Umarım, sevecen, güven dolu, gözbebeğimiz gençlerimiz arzuladıkları gibi gelecek içinde güzel ülkemizde yerlerini alırlar.
Ebediyete intikal etmiş babaları rahmetle anarken, tüm babaların, babalar gününü yürekten kutlarım. Sevgi ve Saygılarımla…
BABA
İleriyi gördün öğütler verdin
Hayat akışıma kervansın baba
Evladın okudu murada erdin
Engin görüşüme ummansın baba
Geleceğime yön veren mimarım
Bileği bükülmez ulu çınarım
Başım dara düşse derman sorarım
Tabipsin hekimsin lokmansın baba
Canları ısıtır yürekte güneş
Oğlun kızın canın cananın özdeş
Sevecen yüreğin özüyle kardeş
Efsane evrende devransın baba
Engelleri bir bir defterden sildin
Gün geçtikçe başak misali doldun
Tükenmez azminle emektar oldun
Bilgime görgüme uzmansın baba
Gülüm Ana der ki her zaman varsın
İnsanlık yolunda saçım ağarsın
Sevginin kolları gönlümü sarsın
Yaşam güneşime fermansın baba
Gülüm Ana
Songül Dündar
www.songuldundar.com
[email protected]
Yazarın Kitapları
Dost okurlarım, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum…
Yolculuğunuza yoldaş, yalnızlığınıza ses, daraldığınızda nefes, yüzünüze gülücük olacağına inandığım ve Terekeme şivesinde GÜLME anlamına gelen, HİNGİLLEME adlı kitabımı yüreğinize emanet ediyorum. O sizi gülümsetecek, siz de onu çok seveceksiniz.
Gazeteci köşe yazarı olarak, çok sayıda ve çeşitli konularda yıllardır makale yazmaktayım. Zaman zaman serbest şiir de yazıyorum. Ama benim asıl ilgi alanım; didaktik, kültürel ve yaşanmış olaylarla ilgili, roman ve öykü yazarlığıdır. Hal böyle olunca; bilimsel ve kültürel araştırmalar yapmak; aha bu yüreğimde adeta tutku halini almıştır. Bu nedenle; bol miktarda araştırma dokümanı bilgi dağarcığımda birikmiştir. Bu cümleden olmak üzere; her türlü yaşanmış öykü, fıkra, öykülü türküler ve yaşanmış hayat hikâyeleri ile arşivim dolu doludur. Doğduğum, büyüdüğüm ve ait olduğum etnik kültür birikimim de cabası. Üstüne üstlük; eşim, halk ozanı Âşık Selahattin Dündar’ın halk kültürü danışmanım oluşu da ballı börek!
Ben, Kars ili Terekeme kültürüne mensubum. Hal böyle olunca, zaten var olan Terekeme kültür birikimim üzerine araştırmalarımı da koyduğumda, şu an elinizde bulunan, “Terekeme/ Fıkra ve Gülmeceleri” kitabı vücut bulmuş oldu.
Çok zengin bir kültür olan Terekeme Kültürü; ozanlarıyla, âşıklarıyla, şairleriyle, ifacılarıyla, icracılarıyla, yazarlarıyla, ilim ve bilim adamlarıyla kitaplara sığmayacak kadar engin, ciltlere sığmayacak kadar zengin bir deryadır. Elinizdeki HİNGİLLEME/GÜLME isimli kitap, o deryada sadece bir damladır.
Terekemeler hakkında soy ve boy bilgisini, kitabın en sonunda özet olarak bulacaksınız. Bu size sadece elinizdeki kitabı okurken yardımcı olmayı amaçlamaktadır. TEREKEMELER konusunda daha geniş bilgi edinmek isteyen okurlarımız; Selahattin Dündar’ın, TEREKEMELER adlı soy ve boy araştırmaları kitabından yararlanabilirler.
HİNGİLLEME isimli elinizdeki kitabınızın anlatım diline yardımcı olmak üzere, kitabın sonunda Terekeme şivesinde harflerin okunuşu ve kelime anlamları mevcuttur. Terekeme şivesini bilmeyen veya az bilen okurlarıma, öncelikle bu bölümü okumalarını tavsiye ederim.
HİNGİLLEME’nin gülümseyen yüzü ile sizleri baş başa bırakıyorum.
İyi okumalar… Saygılarımla…