Siyaset - Gündem

AK Parti’nin 2023 kadroları seçildi

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara

AK Parti’nin 7. Olağan Kongresi’nde, partiyi 2023 seçimlerine taşıyacak yeni yönetim kadrosu belli oldu. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapılan tüzük değişikliği ile üye sayısı 50’den 75’e yükseltilen yeni Merkez Karar Yürütme Kurulu’nda (MKYK) 47 yeni isme ve 28 mevcut üyeye yer verirken, bir önceki MKYK’dan 22 isim bu kez liste dışı kaldı. Eski Meclis Başkanı ve son Başbakan Binali Yıldırım parti yönetimine girerken, AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin de, kurulun yeni üyeleri arasında yer aldı.

Bir önceki MKYK’da görev yapan Ahmet Arslan, Ahmet Sorgun, Ahmet Tan, Erol Kaya, Eyüp Özsoy, Gökçen Özdoğan Enç, Harun Karacan, Hatice Kübra Öztürk Gökkaya, Hatice Merve Tatar, İffet Polat, Mehmet Akif Kalaycı, Metin Yavuz, Mustafa Ataş, Mahmut Atilla Kaya, Osman Nuri Gülaçar, Tuğba Işık Ercan, Vildan Polat, Yavuz Subaşı ve Zehra Taşkesenlioğlu Ban dünkü kongre ile liste dışı kaldı. Grup Başkanvekilliğine kaydırılan eski Tanıtım Medya Başkanı Mahir Ünal, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanan Lütfi Elvan ile Elvan’dan boşalan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu başkanlığına getirilen Cevdet Yılmaz da bu nedenlerle yeni MKYK’da görev almadı.

Yüzde 44’ü vekil

75 üyeli yeni MKYK’da 10 eski bakan ile 33 mevcut AK Partili vekil görev yapacak. Ayrıca MKYK’daki kadın üye sayısı 23’e yükseldi. 28 üye için “yola devam” kararı çıkan listeye 2023 seçimlerine giderken 47 yeni isim daha eklendi. Listede en dikkat çeken isim eski Meclis Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım olurken, yeni MKYK üyeleri arasında Grup Başkanvekili Özlem Zengin de yer aldı.

Yeni MKYK listesinde, İstanbul, Ankara, Antalya, Muğla ve Eskişehir’de Belediye Başkanlığı seçimlerini kaybeden isimlerle, eski İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak’a da yer verilmesi dikkati çekti.

7. Olağan İl Kongresi’nde aday gösterilmeyen AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman da ilk kez MKYK üyesi oldu. İYİ Parti’den istifa ederek AK Parti’ye geçen Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal da yalnızca 1 yıl içinde AK Parti’nin üst yönetimine katıldı. Geçtiğimiz günlerde Kadın Kolları Başkanlığı’ndan ayrılan Lütfiye Selva Çam MKYK’ya girerken, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın oğlu İstanbul Milletvekili Mücahit Arınç da AK Parti Merkez Disiplin Kurulu üyesi oldu.

Yerlerini korudular

MKYK’da yerini koruyan isimler şöyle: “Ahmet Sami Ceylan, Ali İhsan Yavuz, Bülent Tüfenkci, Büşra Paker, Çiğdem Karaaslan, Efkan Ala, Emine Zeybek, Erkan Kandemir, Fatih Şahin, Fatma Aksal, Fatma Betül Sayan Kaya, Hacı Bayram Türkoğlu, Hamza Dağ, Hayati Yazıcı, İbrahim Halil Yıldız, Jülide Sarıeroığlu, Leyla Şahin Usta, Mehmet Özhaseki, Metin Bulut, Murat Baybatur, Mustafa Köse, Mustafa Yel, Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli, Orhan Miroğlu, Ömer Çelik, Öznur Çalık, Vedat Demiröz.”

Eski AK Parti milletvekilleri Abdurrahman Kurt, Ahmet Gündoğdu, Burhan Kayatürk, Cüneyt Yüksel, Fatma Güldemet Sarı, Hasan Sert, Metin Külünk, Şamil Tayyar ile TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve eski Başbakan Yardımcısı, Adalet Bakanı, Cumhurbaşkanı fahri Başdanışmanı Bekir Bozdağ da MKYK üyesi oldu. Kamuda başörtüsü serbestisinin ardından Meclis’e başörtüsü takarak giren ilk milletvekili olan Nurcan Dalbudak da MKYK üyeleri arasına girdi. AK Parti’nun kurucu üyeleri Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Ayşe Böhürler ile eski Ankara Milletvekili Haluk İpek de MKYK’nın yeni üyeleri arasında yer aldı.

A takımında 4 yeni isim

Yıldırım Başkanvekili oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kongrenin ardından MKYK üyeleriyle birlikte Genel Merkez’e geçerek ilk toplantıyı yaptı ve burada partinin A takımı olan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerini belirledi.

Üye sayısı 27 oldu

Toplantıya ilişkin açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yeni A takımını açıkladı. Buna göre; Erdoğan dahil 25 üyeli MYK’nın üye sayısı kongrede yapılan tüzük değişikliğiyle 27’ye çıkarken, listede 4 yeni isme yer verildi. İlk kez ikinci bir genel başkanvekilliği makamı ile “Bilgi ve İletişim Teknolojileri” adında yeni bir başkanlık ihdas edilirken eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım AK Parti Genel Başkanvekili oldu. Mevcut Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un da görevine devam edeceği bildirildi.

Yeni oluşturulan MYK’da, 11 genel başkan yardımcısı ve parti yöneticisi mevcut görevlerini sürdürecek. Bu kapsamda Hayati Yazıcı Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı, Erkan Kandemir Teşkilat Başkanı, Ali İhsan Yavuz Seçim İşleri Başkanı; Efkan Ala Dış İlişkiler Başkanı, Mehmet Özhaseki Yerel Yönetimler Başkanı, Nurettin Canikli Ekonomi İşleri Başkanı, Leyla Şahin Usta İnsan Hakları Başkanı, Vedat Demiröz Mali ve İdari İşler Başkanı, Çiğdem Karaaslan Çevre Şehir ve Kültür Başkanı, Fatih Şahin Genel Sekreter, Ömer Çelik Parti Sözcüsü olarak MYK’da yer aldı. Ayrıca yeni MYK’da, geçtiğimiz günlerde Kadın Kolları Başkanı seçilen Düzce Milletvekili Ayşe Keşir ile Gençlik Kolları Başkanı Eyüp Kadir İnan da görev yapacak.

Ünal grup başkanvekili

MYK’da görevli bazı başkanların ise görev alanları değişti. Bu kapsamda Tanıtım ve Medya Başkanı Mahir Ünal, TBMM AK Parti Grup Başkanvekilliği’ne kaydırıldı. AR-GE Başkanı Hamza Dağ, Ünal’ın yerine yeni dönemde Tanıtım ve Medya Başkanlığı’nda görevlendirilirken, MKYK’ya ilk kez giren ve Kurtulmuş’a yakınlığıyla bilinen Cihannüma Derneği’nin Başkanı Mustafa Şen, AR-GE ve Eğitim Başkanı oldu. Şen, 2016 yılında eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başdanışmanlığını yapmıştı. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise partide görevlendirilerek Halkla İlişkiler ve Sivil Toplum’dan sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na getirildi. Daha önce bu görevi yürüten Jülide Sarıeroğlu da Sosyal Politikalar Başkanı olarak atandı.

Sosyal Politikalar Başkanı Fatma Betül Sayan Kaya ise MKYK listesine girmesine rağmen MYK’da liste dışında kaldı. Yeni kurulan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı’nı, MKYK’ya da ilk kez giren, Demokrat Parti dönemi Bakanlarından Tevfik İleri’nin torunu Ömer İleri üstlendi.  AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, Grup Başkanvekilleri Bülent Turan, Cahit Özkan ve Emin Akbaşoğlu’nun da görevlerine devam edeceği ifade edildi. Grup Başkanvekili Mehmet Muş TBMM’deki görevinden alınırken, yerine yeniden Mustafa Elitaş görevlendirildi.

MKYK’da renkli isimler

Yeni MKYK’da, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın avukatı İsa Sinan Göktaş, Ensar Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı İsmail Cenk Dilberoğlu, Şeyh Sait’in üçüncü kuşak torunu Abdürrahim Fırat, eski TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in oğlu Cem Şahin, KADEM’in Yönetim Kurulu Üyesi Derya Yanık, Eski Alevi Dernekleri Federasyonu Sözcüsü Metin Tarhan, Cihannüma Derneği’nin Başkanı, Ahmet Davutoğlu’nun eski başdanışmanı Mustafa Şen, Yazar Yavuz Bahadıroğlu’nun oğlu Mücahit Birinci, Demokrat Parti dönemi Bakanı Tevfik İleri’nin torunu Ömer İleri, Dünya Gazetesi Yazarı Resul Kurt, Eski Türkiye güzeli Seda Sarıbaş, Ermeni cemaatinin tanınmış isimlerinden doktor Sevan Sıvacıoğlu, THY Uçuş Akademisi Genel Müdürü Sunay Karamık ve Şair Abdurrahim Karakoç’un oğlu Türk İslam Karakoç da görev yapacak renkli simalar oldu.

2019 Yerel Seçiminde Cumhur İttifakı’nın adayı olup seçilemeyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki’nin yanı sıra MKYK listesinde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Nil Hıdır ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Menderes Türel de yer aldı.

Akademik kökenliler

MKYK’ya akademik kökenli iki isim de dahil oldu. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Zengin ile Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi ve Ekonomik Araştırmalar Forumu Direktörü Prof. Dr. Sumru Altuğ MKYK üyesi seçildi.

KONGREDEN NOTLAR…

Kongreye, il teşkilatlarının organizasyonuyla otobüslerle 81 ilden gelen binlerce kişi katıldı.

Salona giremeyen partililerin kongreyi takip edebilmeleri için dışarıya dev ekranlar kuruldu.

Kongrede “sınırlı katılım” uygulamasına gidilmedi; oturma düzeni sosyal mesafe kurallarına göre ayarlanmadı. 15 bin kişinin kapattığı tribünler ile salonun içinde kendilerine ayrılan alanda oturan bin 560 delege ve misafirlerle salon tıklım tıklım doldu. Kongreye katılanlar sık sık maskelerini çıkartarak slogan attı.

Salona “AK Parti bir millet aşkı hikâyesidir”, “2023, Cumhur İttifakı’nın yeni bir zafer yılı olacaktır”, “AK Parti bir iddia değil ispattır”, “Cumhur İttifakı bir masa başı ittifakı değil, gönül mutabakatıdır” yazılı pankartlar asıldı.

Kongreye 11 siyasi partinin temsilcileri katıldı. CHP’yi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; İYİ Parti’yi Genel Başkan Yardımcıları Cihan Paçacı ve Şenol Sunat ile Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu; MHP’yi TBMM Başkanvekili Celal Adan, Genel Başkan Yardımcıları Edip Semih Yalçın, İzzet Ulvi Yönter, Sadir Durmaz ile MYK üyesi Nevin Taşlıçay temsil etti.

Erdoğan önce kongrenin yapıldığı spor salonu önünde toplanan partililere hitap etti. Daha sonra salona eşi Emine Erdoğan ile birlikte girdi.

Emine Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar tarafından hediye edilen “Lefkara” nakışı işlenmiş maskeyi taktı.

AK Parti’nin eski seçim müziklerinin yanı sıra ‘İstikamet istikbâl’, ‘Tek kalp’, ‘İman varsa imkan vardır’ isimli üç yeni şarkı çalındı.

Liderlerden kutlama

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, arayarak tebrik etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Erdoğan’ı telefonla arayarak tebriklerini ve hayırlı olsun dileklerini iletti. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk de Erdoğan’ı arayıp kutlayan isimler arasında yer aldı. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak tebriklerini iletti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu