Siyaset - Gündem

‘AKP’nin oyun sahası kalmadı’

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara – Salıcı, Milliyet’e partisinin seçim hazırlıklarını ve niçin erken seçim istediklerini özetle şöyle anlattı:

İSTİKRAR İÇİN SEÇİM: Baştan beri aynı şeyi söylüyor Sayın Cumhurbaşkanı. ‘Erken seçim yok’ diyor ama 2018 seçimlerine de biz zaten ‘seçim yok’ diye diye gitmiştik. ‘Erken seçim yapmayacağız’ diye diye, bağıra bağıra 2018 genel seçimleri oldu. Benzer bir süreç yaşayabiliriz. Onlar ‘erken seçim yok’ diyorlar. Devlet Bey de ‘yok’ diyor. Ama biz de ülkenin bu halinin sürdürülemez olduğunu, iktidarın savrulduğunu görüyoruz.

SÜRPRİZ YERLERDEN VEKİL ÇIKARACAĞIZ: Doğu Masası iyi gidiyor. Doğu Masası’nın 24 ili kapsamında 8 milletvekilimiz var. Bu 8 milletvekilimizin sayısını arttırmak istiyoruz. Aynı zamanda milletvekili çıkaramadığımız illerden çıkararak ya da mevcuttaki illerdeki milletvekili sayımızı da artırmak istiyoruz. Diyarbakır’dan, Van’dan vekil çıkaracağız. Özellikle doğunun kendi dinamiklerini takip etmeyen kesimlere
sürpriz olacak yerlerden vekil çıkaracağız.

CHP’NİN 4 ANA HEDEFİ: Önümüzdeki dönem 4 ana noktaya yöneleceğiz. Biri Doğu Masası’ydı, başlattık. İkincisi Karadeniz’e ve Orta Anadolu’ya yöneleceğiz. Karadeniz ve Orta Anadolu’ya yönelmemiz de ki temel espri şu; bu bölgelerdeki illerin 2018 yılındaki seçim sonuçlarına bakarsanız AKP’nin bazı illerde yüzde 40’ın üstünde ama çoğunda yüzde 50’nin üzerinde oy aldığını görürsünüz. Artık AKP’nin ‘oyun sahası’ diye tanımlayabileceğimiz bir yer kalmadı Türkiye’de. Biz de bunun tespitini yapıyoruz. Dolayısıyla daha önceden ulaşmakta zorluk çektiğimizi düşündüğümüz her alana yöneliyoruz. Dördüncü yöneleceğimiz nokta, yurt dışı birliklerimiz. Türk seçmeninin yoğun olduğu ülkelerde birliklerimiz var. Çalışmalarını daha iyi koordine edecek hale getireceğiz. Yurt dışında verilen oylar Türkiye’deki seçim çevrelerine partilerin almış oldukları oylarla belirli bir ilişki kurularak dağıtılıyor. Siz az bir oy farkıyla örneğin AKP’nin gerisinde kaldıysanız ve yurt dışında sizin almış olduğunuz oy AKP’den daha fazlaysa orada AKP’li milletvekili çıkmıyor, CHP’li milletvekili çıkıyor. Bu tüm Türkiye’de baktığınız zaman milletvekili sayısını etkiler.

ERDOĞAN’I SEVMEYENLER İTTİFAKI DEĞİL: Bu ittifak ‘Erdoğan’ı sevmeyenler ittifakı’ değil. Bu ittifak öncelikle güçlendirilmiş parlamenter sistemi yani başkanlık sisteminin yerine güçlendirilmiş parlamenter sistemi getirecek ve Türkiye’nin daha dengeli, denge denetleme mekanizmalarının işlediği, yargının bağımsız olduğu bir şekilde çalışacak bir sistemin kurulmasını hedefliyor. İttifaka hangi partilerin dahil olacağı meselesi seçim sürecine doğru netleşebilir. Biz bugünden baktığımızda Millet İttifakı’nın parlamentoda çoğunluk sağlayabileceğini görüyoruz.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu