Roman

Songül Dündar

Songül DÜNDAR

Doğum Tarihi :1955
Doğum Yeri    :Kars Merkez Dikme Köyü
Eğitim             :Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi

ÖzgeçmişiHakkındaÖdülleriEserleriDiğerFoto GaleriVideo Galeri

Kars’ın Merkez Dikme Köyü’nde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu ve liseyi; Kars Cilavuz İlköğretmen okulunda okudu. Öğretmen okulundaki başarısından dolayı, Ankara Yüksek Öğretmen Okulu’na seçildi. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nden kimya öğretmeni olarak mezun oldu. Öğreniminin devamında, Ankara Üniversitesi Kimya Yüksek Mühendisliği Bölümünü bitirdi, ancak öğretmenlik mesleğini tercih etti. İlerleyen yıllarda Anadolu Üniversitesi Adalet Yüksek Okulunu da bitirdi.
Ankara/Hasanoğlan Öğretmen Okulu, Ankara/Mustafa Kemal Lisesi ve Ankara /Ayrancı Lisesi’nde kimya öğretmeni olarak görev yaptıktan sonra, emekli oldu.
Öğretmenlik mesleğinin yanı sıra yazarlık vasfını da kullanan Songül Dündar; öykü, roman ve araştırma türünden kitaplar yazıp yayımlamıştır.
Ayrıca “Gülüm Ana” mahlasıyla şiir yazıyor, bağlama çalıyor. Âşık Selahattin Dündar tarafından bestelenen şiirlerini sazının eşliğinde seslendiriyor. Âşık Dündar aynı zaman da saz hocasıdır.

 Romanlarındaki akış yoğunluğu, “Halk Kültürü” ile bezenmiştir. “Damladan Deryaya” adlı Araştırma ve İnceleme kitabı Âşıklık Geleneğindeki “Atışma Geleneğine” çok önemli bir hizmet olarak seçkin yerini almıştır.
Öykü kitabındaki öykülerin tümü didaktik (öğretici) nitelik taşıyan, yaşanmış öykülerdir.
Songül Dündar, “Kültür Çağlayanı” dergisinin ve “Aşıkça” dergisinin yazı kurulundadır. Birharf Nesir Yarışmasının jüri üyeliğinde bulmuştur.
Araştırmacı, öykü, roman yazarlığının yanı sıra Kars Ölçek Gazetesi, Serhat Birikim Gazetesi ve birçok internet sitesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. Bunlardan bazıları;
www.hurturkhaber.com.tr, www.usid.org.tr, www.songuldundar.com, songuldundar.wordpress.com, www.focahaber ve birçok internet sitesinde makaleleri yayımlandı ve yayımlanmaya devam etmektedir. Yayımlanan makale sayısı 400’ün üzerindedir.
Songül Dündar’ın makalelerinin,şiirlerinin yayımlandığı dergilerden bazıları;
Kültür Çağlayanı Dergisi, Âşıkça Dergisi, Kültür Nehri Dergisi, Azerbaycan’ın Sesi Dergisi, İLESAM Dergisi, Yeniden İMECE Dergisi, MEYAD BÜLTENİ ve İMBİK Dergisi, Uluslararası yayın yapan Anadolu.Life dergisi,
Songül Dündar’ın edebî yazılarına, şiirlerine birçok ansiklopedilerde ve antolojilerde yer verilmiştir. En kapsamlı olanları, “Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi” ve “İLESAM” Ansiklopedisidir. Azerbaycan’da yayımlanan, “Türk Şeirinde Eşq” ansiklopedisinde “Aşk Benliğimdir” şiiri Azerbaycan Türkçesiyle yer almıştır.
Ozanlar/Âşıklar Antolojisi ve 2020 Halk Şairler Antolojisi’nde bazı şiirlerim yer almıştır.
“Türk Uşaq Edebiyyatı” Antolojisinde “Küçük Prens” adlı masalı Azerbaycan Türkçesi’ne “Balaca Şahzade” adıyla, çevrilmiştir.
“Vatan Konulu Şiirler Antolojisi”nde “Vatan” adlı şiiri Türkçe ve İngilizce olarak yayımlandı. Ayrıca İLESAM Ansiklopedisinde “Vatan” şiiri, Yol Dergisinde “Vatan” ve “Ankara” adlı şiirleri yayımlandı.
Çeşitli konularda akademik konferanslar vermiştir. Çok sayıda TV ve radyo programlarına katılmıştır.
“Uşak Üniversitesi, TÜRKSOY, OZAN-DER ve İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği)”n de; 2017 Molla Penah Vagif Yılı nedeniyle, Bilimsel konuşmaları, Can Dostlar Cem Evi Kültür Derneği’nde “24 Kasım Öğretmenler Günü” konulu konuşması, Pirsultan Abdal Kültür Derneği Mamak Şubesinde “Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkı” ve “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi” konulu konuşmaları yer almıştır. 2021 yılı Ocak ayında Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) düzenlediği Türk Dünyası’nın Öncüleri:20 “Âşık Şenlik” konusuna konuşmacı olarak katıldı. Pandemi nedeniyle bu tür çevrimiçi etkinliklerim ve çalışmaları devam etmektedir.
Songül Dündar, sosyal yönden de etkin bir yazardır. Görev aldığı Sosyal Toplum Kuruluşları şöyledir: “Ankara Azerbaycan Evi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi”, İLESAM “İlim ve Edebiyat Eserleri Sahibi Meslek Birliği Radyo- TV ve Yayın Kurulu Üyesi”, MESAM (Müzik Eserleri Sahipleri Meslek Birliği) üyesi, Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu(HAKAK) üyesi ve “Dünya Söz Akademisi Derneği” (DÜSAD) üyesi, “KAI Serhatlılar Birliği Danışma Kurulu Üyesi ve USİD (Uluslararası Sanat ve İlim Derneği) üyesidir.
Yazar; evli ve iki çocuk annesi olup, kitaplarının danışmanlığını yapan eşi; Halk Ozanı Selahattin Dündar, kendisi gibi öğretmendir.

Yazar, Türk Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu ( HAKAK) tarafından 2016 yılı “Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü”ne layık görülerek “Plaket” ve “Onur Belgesi” ile ödüllendirilmiştir.
“Dünya Âşıklar Şairler Yazarlar Derneği” tarafından, “Atışma Geleneğine Hizmet Ödülü” adı altında bir “Plaket” ve “Onur Belgesi” ile ödüllendirilmiştir.
“Şoför Aga” Öykü kitabını, yayımlandığı yıl, TRT tarafından haftanın kitabı seçilmiştir.

  • “ŞOFÖR AGA” Öykü,
  • “SAVAŞLARIN KADINI” Roman
  • “CEZO GARDAŞ” Roman
  • “DAMLADAN DERYAYA” Dündar Meclisinde Atışmalar/Araştırma, Derleme, İnceleme
  • “HİNGİLLEME” Terekeme/Fıkra ve Gülmeceleri
  • “BİZİM ELLER/ Âşık Selahattin Dündar Şiirleri
  • “YARALARIM/Öğretmenin Gözyaşları”Roman
    Yazar, kitaplarının tamamında Halk Kültürü Araştırmalarına ve Halk Kültürüne ağırlıklı olarak yer vermiştir. Eserleri toplumsal içeriklidir.
    Örneğin: “Şoför Aga” adlı öykü kitabı, “Savaşların Kadını” adlı romanı ve “Cezo Gardaş” adlı romanı, “Yaralarım/Öğretmenin Gözyaşları” adlı romanı konu ve içerik olarak gerçek yaşamdan, yaşanmışlıklardan oluşmaktadır.
    “Damladan Deryaya/Dündar Meclisinde Âşık Atışmaları”, “Hingilleme/Terekeme Fıkra ve Gülmeceleri” ve “Bizim Eller/ Âşık Selahattin Dündar Şiirleri” araştırma kitaplarıdır.

 

 

Başa dön tuşu