Siyaset - Gündem

‘Ruhu esir olanların bedeni özgür olmaz’

Aslıhan Altay Karataş – Cumhurbaşkanlığı 2021 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle sahiplerini buldu. Erdoğan, “Kültür ve sanatta yapacağımız atılımla ruhumuzu esaretten kurtaracağız ki, bedenimizi de özgür kılabilelim. İnşallah 2053 vizyonumuzun ana taşıyıcısı eğitim ve kültür olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni’nde konuşan Erdoğan özetle şunları söyledi:

HOCAMIZIN İSMİ YAŞAYACAK: Bugün ödül vereceğimiz ilim ve kültür insanlarımız arasında Teoman Duralı hocamız da bulunuyordu, maalesef kendisini iki hafta önce ebediyete uğurladık. Bizim medeniyetimizde alimin ölümü alemin ölümü gibidir gerçeği var. Hocamız yerli ve milli duruşuyla ilim irfan hikmet ile harmanladığı üslubuyla ülkemizin son dönemde yetiştirdiği en önemli fikir adamları arasında yer alıyordu. Hocamızı Zonguldak Filyos bölgesinde gerçekleştirdiğimiz, muhteşem kavşak düzenlemesi tünellerin olduğu bölgeye de inşallah ismini vermek suretiyle yaşatacağız.

HEPİMİZİN KAHRAMANI: İdil Biret henüz 2 yaşında kabiliyetini ortaya koymuş bir sanatçımızdır. Dünyanın en iyi piyano sanatçısı kabul edilen Biret, aldığı ödüllerle bu unvanı ziyadesiyle hak ettiğini göstermiştir. Güzel sanatlar alanında ödül vereceğimiz Alev Ebuzziya, seramik sanatının günümüzdeki en önemli temsilcileri arasındadır. Cüneyt Arkın’ı anlatmaya gerek var mı, bilmiyorum. Hepimizin çocukluğunun, gençliğinin, yetişkinliğinin ve yaşlılığının kahramanı bu sanatçımızın Türk sinemasının bugünlere çok büyük katkısı vardır.

Erdoğan, Teoman Duralı’nın ödünü Deniz Duralı’ya takdim etti.

TAHİR İLHAM KAYNAĞI: ‘Kur-an’ı Kerim Mekke’de nazil oldu, Mısır’da okundu, İstanbul’da yazıldı’ sözü ecdadımızın kaligrafi sanatını inancıyla birleştirerek inşa ettiği bir medeniyet değerinin ifadesidir. Hattatlarımız, hünerlerinin tüm inceliklerini Kur-an’ı Kerim nüshaları üzerinde göstermişlerdir. Ethem Çalışkan, 70 yıldır verdiği eserleriyle işte bu kadim sanatın günümüzdeki en önemli üstatları arasında yer almaktadır. Bu yılki vefa ödülümüzü yakın tarihimizin edebiyat ve fikir dünyasını en çok etkileyen isimlerden biri olarak gördüğüm Kemal Tahir’e veriyoruz. Kendisi hakikati arama konusundaki merakı, cesareti, gayreti ve azmiyle pek çok aydınımıza ilham kaynağı olmuştur. Yaşadığı dönemde Osmanlıyla, Cumhuriyet Türkiyesiyle, Anadolu ile toplumla ve siyasetle ilgili ezber bozan yaklaşımlarını bedel ödemekten çekinmeyerek ortaya koymuştur.

YUMUŞAK GÜÇ: Kültürde ve sanatta ne kadar güçlüyseniz, çevrenizi aynı derecede etki altına alabilir, yönlendirebilir, yönetebilirsiniz demektir. Günümüzde de küresel sistemi yönetenlerin en güçlü silahlarının müziğiyle, sinemasıyla, edebiyatıyla, modasıyla kültür araçları olduğu açık bir gerçektir. Yumuşak güç diye tarif ettiğimiz bu araçlar, yeri geldiğinde askeri güçten, teknolojik güçten, finansal güçten çok daha etkili operasyon vasıtalarına dönüşmektedir.

ATOM BOMBASI BENZETMESİ: Günümüzde bunlara bir de teknoloji destekli internet tabanlı enstrümanlar eklenmiştir. Öyle ki dünyada internet içeriğini kimlerin yönettiği, kimlerin elinde atom bombası olduğundan çok daha önemli hale gelmiştir. Ancak ne kadar çok kişiyi bünyesinde eritirse eritsin, ne kadar çok içerik üretimi yaparsa yapsın bu araçlar hala geleneksel kültür ve sanat faaliyetlerinin insan ruhunda bıraktığı etkiyi oluşturmanın çok uzağındadır.

ESARETTEN KURTARACAĞIZ: Ruhu esir bir insanın bedeni özgür olamaz. Kültür ve sanatta yapacağımız atılımla ruhumuzu esaretten kurtaracağız ki, bedenimizi de özgür kılabilelim. İşte bunun için medeniyetimizi yeniden yükseltmek istiyorsak, öncelikle bakacağımız, vaktimizi, enerjimizi, kabiliyetimizi teksif edeceğimiz alan kültür ve sanattır. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılına atfettiğimiz 2023 hedeflerimiz daha çok maddi kalkınma unsurlarımızdan müteşekkildi. İnşallah 2053 vizyonumuzun ana taşıyıcısı eğitim ve kültür olacaktır. Kültür sanat insanlarımızın her birinden 2053 vizyonumuzu şekillendirecek somut teklifler, projeler bekliyoruz. Çünkü bu hepimizin ve bizden sonraki nesillerin ortak geleceğinin meselesidir.

TERÖRİST BRANDASI: İstanbul’daki yeni AKM binasının gövdesine ne tür brandalar asmışlardı, teröristlerin brandalarını asmışlardı. Ve onları bizler indirdik, emniyetimiz  hepsini indirdi ve layık olduğu yerlere gönderildi. Şimdi biz ne yalanlarla ne iftiralarla boğuştuğumuzu bu eserlerle hem ülkemize hem dünyaya ispat ediyoruz.

Etem Çalışkan, Erdoğan’a bir eserini hediye etti. 

Erdoğan ödülleri sahiplerine verdi

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ödülleri sahiplerine takdim etti. 2021 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nde bilim kültür alanında Teoman Duralı, müzik alanında İdil Biret, görsel sanatlar alanında Alev Ebuzziya, sinema alanında Cüneyt Arkın, edebiyat alanında Gürbüz Azak, kaligrafi alanında Etem Çalışkan, sahaflık alanında İbrahim Manav, vefa ödülü alanında ise Kemal Tahir ödüle layık görüldü.

Gürbüz Azak ve Etem Çalışkan ödüllerini Erdoğan’ın elinden aldı. Teoman Duralı’nın ödülü oğlu Deniz Duralı’ya verildi. İdil Biret’in ödülünü Beyza Üntuna Koparal, Alev Ebuzziya’nın ödülünü kardeşi Talha Ebuzziya aldı. Türk sinemasının önemli isimlerinden Cüneyt Arkın’ın ödülünü de eşi Betül Cüreklibatır aldı. İbrahim Manav’ın ödülü kızı Ayşegül Bardakçı’ya, merhum Kemal Tahir’in ödülü de Kemal Tahir Vakfı Başkanı Cengiz Yazoğlu’na verildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu