Siyaset - Gündem

Külliye’de sürpriz ‘Anayasa’ zirvesi

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara – AK Parti’nin, geçen hafta milletvekillerinin imzasına açılan başörtüsü ve aile ile ilgili anayasa değişikliği teklifine ilişkin dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un da katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sürpriz bir toplantı gerçekleştirildi.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in dün öğlen Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek partisinin MHP ile birlikte hazırladığı anayasa değişikliği teklifini açıklayacağı, ardından da teklifin TBMM Başkanlığı’na sunulacağı ifade edilmişti. Ancak önceki gece, konuyla ilgili çalışan isimlere Külliye’de Erdoğan başkanlığında yapılacak bir toplantı için sürpriz bir bilgilendirme yapıldı. Ardından Zengin’in dün yapacağı basın toplantısı iptal edildi.

Metinde değişiklik yok

Külliye’de dün 15.00’te başlayan ve 3 saat 15 dakika süren toplantıya TBMM Başkanı Şentop ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanı sıra AK Parti Grup Başkanvekilleri Zengin ve Yılmaz Tunç ile Cumhurbaşkanlığı’nın hukukçu bürokratları katıldı. Edinilen bilgiye göre toplantıda; hazırlanan ve milletvekillerinin imzasına açılan teklif üzerinde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Toplantının, Erdoğan’ın, düzenleme konusunda “herhangi bir açık kapı bırakılmaması ya da herhangi bir tereddüte mahal verilmemesi için son bir kez daha üstünden geçilmesi” talimatı doğrultusunda gerçekleştirildiği öğrenildi.

‘Tercih ettiği kıyafet’

Teklife göre, anayasanın 24. maddesine iki fıkra; 41. maddesine ise bir cümle eklenecek. 24. maddeye eklenecek 1. fıkrada, “Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz” ifadeleri yer alacak. İkinci fıkrada ise “Hiçbir kadın dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğretim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir suretle yoksun bırakılamaz. Bu nedenle kınanamaz, suçlanamaz ve herhangi bir ayrımcılığa tabi tutulamaz. Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda devlet, ancak dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini hiçbir suretle engellememek kaydıyla, gerekli tedbirleri alabilir” denilecek. 41. maddeye ise “Evlilik birliği kadın ile erkeğin evlenmesi ile kurulur” cümlesi eklenecek.

Öte yandan toplantıda muhalefetin, AK Parti’nin teklifi karşısında alacağı olası pozisyonlar, referandum ihtimali ve haziranda “üç sandık” konusu da detaylarıyla konuşuldu. 

Muhalefete tekrar gidilebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teklifin Meclis’te en az 400 vekilin oyuyla kabul edilmesinin en doğru sonucu doğuracağını ifade ettiği toplantıda, teklifin Meclis’te reddedilmesi halinde bunun sahada nasıl bir söyleme dönüştürülebileceği de değerlendirildi. Ayrıca teklifin Meclis’e sunulmasının ardından muhalefetle bir kez daha diyaloğa geçilmesi de kararlaştırıldı. AK Parti’nin anayasa teklifini cuma günü Meclis’e sunacağı belirtildi.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu