Sağlık

Kel bırakan saç kırana 20 dakikada çözüm! Meğer çok basitmiş, her evde var

Saçkıran sadece saç derinizi değil, tırnaklarınızı da hedef alabilir. Tırnaklar kalınlaşabilir, renk değiştirip solabilir veya çatlayabilir. Aynı zamanda tabii ki saçkıran nedeniyle saçlarınızda kırılmalar, dökülmeler meydana gelebilir. Buna bağlı olarak kelleşmiş bölgeler oluşabilir. Ancak korkmayın, saçkıranla mücadelede en etkili ev ilaçlarını sizler için bir araya getirdik.

SADECE SAÇTA GÖRÜLMÜYOR

Saçkıran, cildinizde kırmızı, kaşıntılı bir lekenin ortaya çıkmasına neden olan dermatofit adı verilen bir mantar enfeksiyonudur. Bu lekeler, zamanla halka şekline bürünerek daha belirgin hale gelir. Saçkıran sadece saç derinizde değil, ayak tırnakları, ayaklar, eller, kasık, iç uyluk ve kalça gibi bölgelerde de görülebilir. Bu rahatsızlık ‘sporcu kaşıntısı’ olarak da adlandırılır. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için hızlı ve doğru bir müdahale çok önemlidir. Saçkıranın yol açtığı bu sorunla mücadelede erken teşhis ve tedavi, bulaşmayı engellemenin anahtarıdır.

SAÇKIRANLA SAVAŞTA İLK SAVUNMA: SU VE SABUN

Saçkıran tedavisinde ilk adım, enfekte bölgeyi temiz tutmaktan geçer. Su ve sabun ikilisi, bu mücadelede en önemli silahlarınızdır. Saçkıran olduğunuzda, enfeksiyon kaptığınız bölgeyi düzenli olarak antibakteriyel sabun ve suyla yıkamak, kızarıklığın yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Yıkama sonrasında bölgeyi tamamen kurulayarak nemin, mantarın yayılmasını kolaylaştırmasını engelleyin. Temiz ve kuru bir cilt, diğer ev ilaçlarının da etkili olmasını sağlar ve enfeksiyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

SİRKENİN GÜCÜ

Saçkıranla mücadelede su ve sabun kadar etkili bir diğer yöntem de elma sirkesidir. Elma sirkesi, antifungal özellikleri sayesinde mantarın yayılmasını durdurmaya yardımcı olabilir. Enfekte bölgeyi temizledikten sonra bir pamuk yardımıyla sirkeyi doğrudan uygulayarak ve 15-20 dakika bekletebilirsiniz. Sirke, mantarın yayılmasını engellerken, cildin pH dengesini de korur. Düzenli kullanım ile saçkıranla savaşta güçlü bir alternatif olarak öne çıkıyor.

ÇAY AĞACI YAĞIYLA MANTARI YOK EDİN

Çay ağacı yağı, antifungal ve antibakteriyel özellikleri sayesinde enfekte bölgedeki mantarı yok ederek ve yayılmasını önler. Birkaç damla çay ağacı yağını bir taşıyıcı yağ (Örneğin Hindistan cevizi yağı) ile karıştırarak enfekte bölgeye uygulayabilirsiniz. Bu yöntemi düzenli olarak kullanarak, saçkıran belirtilerinin hafiflemesini sağlayabilir ve cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilirsiniz.

ZERDEÇAL İLE İYİLEŞTİRİN

Zerdeçal, birçok rahatsızlığın alternatif tedavisinde yer alır ve kullanılır. Güçlü antifungal ve anti-enflamatuar özellikleriyle saçkıran tedavisinde de etkili bir doğal çözümdür. Zerdeçal tozunu suyla karıştırarak bir macun haline getirebilir ve enfekte bölgeye uygulayabilirsiniz. Yaklaşık 20-30 dakika beklettikten sonra ise ılık suyla durulayın. Zerdeçal, mantarın yayılmasını engellerken, cildin iyileşme sürecini hızlandırır.

ALOE VERANIN YATIŞTIRICI ETKİSİ

Aloe vera, cilt üzerindeki yatıştırıcı ve iyileştirici etkileriyle bilinir ve saçkıran tedavisinde de etkili bir yöntemdir. Aloe vera jelini doğrudan enfekte bölgeye uygulayabilir, cildin rahatlamasını ve mantarın yayılmasını engelleyebilirsiniz. Aloe vera, cildin nem dengesini korurken aynı zamanda anti-enflamatuar özellikleriyle kaşıntıyı ve kızarıklığı hafifletir.

HER DERDE DEVA SARIMSAK

Her derde deva sarımsak, içerdiği antifungal bileşenler sayesinde saçkıran tedavisinde de etkili bir doğal çözümdür. Birkaç diş sarımsağı ezerek elde ettiğiniz macunu enfekte bölgeye uygulayabilir ve 20-30 dakika bekletebilir. İsterseniz zeytinyağı ekleyerek saç derinize masaj yaparak sürebilirsiniz.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞIYLA NEMLENDİRİN

Hindistan cevizi yağı, antifungal ve nemlendirici özellikleri sayesinde saç kıran tedavisinde rahatlıkla kullanabileceğiniz bir ev ilacıdır. Enfekte bölgeye düzenli olarak Hindistan cevizi yağı uygulayarak mantarın yayılmasını durdurabilir ve cildinizi besleyebilirsiniz. Yağın nemlendirici etkisi, cildin kurumasını önleyerek iyileşme sürecini hızlandırır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu