Siyaset - Gündem

‘Kadına kalkan elleri asla affetmeyeceğiz’

 

Kadına yönelik şiddetin kolluk kuvvetlerinin en önemli gündem maddelerinin başında geldiğini, kadınlar için kolluk kuvvetlerinin varlığının ve bir telefon yakınlığında bulunmalarının önemli bir güvence olduğunu belirten Erdoğan, Başak Cengiz’in ailesine yaptıkları ziyarete değinirken şunları kaydetti:

“Bu yaşanan öyle büyük bir acı ki hiçbir kelime hislerimi tarif etmeye yetmiyor. Bizi en çok dehşete düşüren, vicdanlarımızda hazmedemediğimiz şeylerden biri de katilin, kadınları savunmasız bulduğu için onu seçmiş olmasıydı. Başak kızımız hepimizin evladı, hepimizin kardeşidir. Onu ve yitirdiğimiz diğer canları unutmayacağız ve kadınlara kalkan elleri asla affetmeyeceğiz. DSÖ ve birçok uluslararası kuruluşun rakamlarına göre, dünyada her üç kadından biri hayatlarının bir döneminde şiddete maruz kalıyor. Şiddetin kökünü kurutmak hepimizin el birliğiyle yürüteceği çalışmalara bağlıdır.”

Sosyal medyadaki şiddet dili

Sinema ve müzikteki şiddet unsurlarına işaret eden Erdoğan, “Şarkılarda, kadınların haysiyetine büyük saldırı saydığımız sözlerin adeta tekerlemeye döndüğünü görmek son derece acı. Bununla beraber, sosyal medyada kadınlara yöneltilen şiddet dili ise işin mutlaka ele alınması gereken diğer bir safhası. Aslında tüm bunlar, çok önemli bir gerçeğe işaret ediyor. O da zihnimizi ve kalplerimizi filtrelerle donatmamız gerekliliğidir. Peki, biz bu filtreleri nereden bulacağız? Elbette kendi kültür havuzumuzdan ve manevi dünyamızdan” dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın da katıldığı programın sonunda Erdoğan’a kadın kooperatiflerinde yapılan hediyelik eşyalardan Piri Reis Haritası hediye edildi.

‘Şiddete münferit diyemeyiz’

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Yaygınlaşan şiddet olaylarının münferit hadiseler ile izah edilemeyeceği açık. Meseleye daha bütüncül bakmak, sorunun çözümü adına da büyük önem arz ediyor” dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Ben her zaman söylüyorum; bize ‘ataerkil toplum’ derler; ama biz anaerkil bir toplumuz. Bunu hiç unutmadan, kadına şiddet meselesini dünyada en iyi çözen millet, en iyi çözen ülke olmak zorundayız” diye konuştu. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de “Şiddet mağduru kadınlar için adalet kapısı daima açıktır. Devletimiz bu meselede bütün kurumlarıyla müteyakkızdır. Kollukla, savcılıkla tüm kamu kurum ve yetkilileriyle bu konuda 7 gün 24 saat esasıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Kadına yönelik şiddet vakaları, belirli cumhuriyet savcıları ve tedbir mahkemeleri tarafından takip ediliyordu. Artık kadına yönelik şiddet vakalarında tedbir kararları bu konuda uzmanlık kazanmış tedbir mahkemeleri tarafından verilmekte. 81 il ve 473 adliyede 763 hakim, kadına yönelik şiddet vakaları hakkında tedbir kararlarına bakmaktadır” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu