‘Eylülde ilk aşımız devreye girecek’
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus’a eşlik etmek üzere davet edildiği DSÖ’nün periyodik olarak kamuoyunu bilgilendirdiği medya brifingine katıldı. Mücadele şekillerinde bazı farklılıklar olsa da tüm dünyanın kolektif olarak sağlık çalışanlarının hayatlardaki önemi konusunda güçlü bir düşünce sahibi olduğunu anlatan Koca, “İnsanların, kitlesel olarak korku içinde, güven arayışında olduğu bu dönemin kahramanları sağlık çalışanlarıdır” dedi. Sağlık çalışanlarının mesleklerinin doğası gereği gözlerini karartarak en ön safa atıldıklarını dile getiren Koca, “Onlar, bu görevi ifa ederken, toplumun geri kalanına ve karar vericilere önemli sorumluluklar düşmektedir. Bu bilinçle hareket edip gerekli politikaları oluşturabilen toplumlar, sağlık çalışanlarının motivasyonunun yükseltilmesi ve üzerlerindeki yükün azaltılması noktasında en yüksek desteği verebilecektir” diye konuştu.
‘Köprüler kurduk’
“Her ne kadar şu anda aşı üreten ülkeler arasında yer almasak da temin ettiğimiz aşıların bir kısmını sağlık çalışanları için kullanılmak üzere farklı ülkelerle paylaştığımızı da eklemek isterim” diyen Koca, şunları söyledi: “Tüm sağlık çalışanları tüm insanlık için çalışıyor. Bizlere düşen bir başka görev, aşıya sağlık çalışanlarının erişiminin güçlü bir savunuculuğunu yapmaktır. Türkiye olarak, aşı üreticisi ülkeler ile erişim sorunu yaşayan ülkeler arasında diplomatik köprüler kurarak, kolaylaştırıcı rolü üstlendiğimizi belirtmek isterim. Bu girişimlerden sonuç almaya başladığımızı memnuniyetle ifade etmeliyim.”
‘Listede 18 aşımız var’
Bakan Koca daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Türkiye’nin aşı üretimi ve temini konusunda şu anki durumu hakkında bilgi verir misiniz?” sorusu üzerine Koca, “Kovid-19 aşılarıyla ilgili, şu an DSÖ tarafından kaydı tutulan aşılar listesinde 18 aşımız var. Bir tanesi, Faz-2 safhasında olan, bir ay sonra Faz-3 safhasına geçmesini ümit ettiğimiz inaktif aşı. Ayrıca dört tane aşımızın da Faz-1 çalışması başladı. Önümüzdeki ağustos, eylül gibi, yaz dönemi ilk aşımızın biteceğine, başarıyla sonuçlanacağına inanıyorum” dedi.
Türkiye’nin inaktif, mRNA, virüs benzeri parçacık temelli gibi farklı teknolojiler kullanarak aşı geliştirme çalışmalarını sürdürdüğüne işaret eden Koca, “Ayrıca nazal aşı teknolojisi de Faz-1 aşamasına zannediyorum 2-3 hafta içinde geçmiş olacak. Yani 4-5 ay sonra ilk etapta birkaç aşımızın devreye girebileceğini ve insanlığın kullanımına da Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle geçirebileceğimizi ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
DSÖ’den Türkiye’ye övgü
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Ghebreyesus, Türkiye’nin 2021’in Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı olmasının “güçlü bir kahramanı” olduğunu söyledi. Cenevre’de düzenlenen olağan basın toplantısında konuşan Ghebreyesus, Sağlık Bakanı Koca’nın da davet edildiği toplantıda Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında 78 ülkeye 35 milyon doz Kovid-19 aşısı gönderildiğini aktardı. Ghebreyesus, “Ancak aşı eşitliği ve bulunabilirliği konusunda halen ciddi bir zorluk var” uyarısında bulundu. Konuşmasında Türkiye’ye de övgüde bulunan Ghebreyesus, Türkiye’nin 2021’in Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı olmasının “güçlü bir kahramanı” olduğunu vurguladı. Ghebreyesus, Bakan Koca’ya basın toplantısına katılımından dolayı Türkçe teşekkür etti. Ayrıca, Türkiye’de salgının bu zor döneminde sağlık çalışanlarının aşılanmasına sevindiğini kaydetti. Türkiye’nin yaptığı teklif üzerine DSÖ, 2021’i “Sağlık Çalışanları Yılı” ilan etmişti.