Halk Ozanı

ÂŞIK Selahattin DÜNDAR KİMDİR?

ÂŞIK Selahattin DÜNDAR

Doğum Tarihi :1946
Doğum Yeri    :Kars Merkez Dikme Köyü
Eğitim             :Ankara Üniversitesi Fizik Mühendisliği

ÖzgeçmişiHakkındaÖdülleriEserleriDiğerFoto GaleriVideo Galeri

 Asıl adı Selahattin DÜNDAR olan Âşık Dündar, 1946 yılında Kars’ın merkez Dikme köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokul ve liseyi Erzurum’da okudu. Erzurum Eğitim Enstitüsünün Fen Bilimleri bölümünden mezun oldu. Daha sonra Ankara Üniversitesi’nde Fizik Mühendisliği Fakültesini bitirdi. Meslek olarak öğretmenlik görevini tercih etti.
Ozanlık dünyasında Ozan Dündar veya Âşık Dündar olarak ün yapmıştır. 1965 yılından beri “Âşık deyişmeleri/atışmaları dalında meydan” olmaktadır. Kültür Bakanlığına 1978 yılında Âşık olarak kayda geçen bir Halk Ozanıdır. Çok sayıda şiirleri, deyiş türünde ve halk müziğinin çeşitli makamlarında besteleri vardır. Tar ve Bağlamayı ustalıkla çalmaktadır. Tar ve Bağlama’nın sentezi olan ve 1974 yılında kendi projesi olarak yaptırmış olduğu, kendisinin ‘Goşasaz’ adını verdiği, halkın “Koşaca” veya “Zülfikâr” olarak adlandırdığı çift sazı bir ayrı ustalıkla çalmaktadır.

Yurt içi ve yurt dışında çeşitli konser, festival ve programlarda Halk Ozanı olarak sahnelerde sayısız kez yer almıştır. Yurt içi ve yurt dışı radyo ve televizyonlarında yine sayısız programlar yapmış, kendi deyişlerini ve barış türkülerini çalıp söylemiştir. Halk Ozanı olarak otoritelerin ve halkın, üstatlık mertebesinde kabul ettiği bir düzeye gelmiştir.
Araştırmacı ve sosyal yanı oldukça güçlü bir ozandır. Otuz yıllık uzun bir araştırmadan sonra kapasiteli bir kitap olarak çıkardığı ‘Terekemeler/Karapapak Türkleri’ adlı araştırma kitabı kendi alanında büyük bir boşluğu doldurmuştur. “Türküler ve Toplum” adıyla kültür alanında ayrı bir araştırma kitabı mevcuttur. ‘Halay’ dergisinin ve ‘Menekşe ‘dergisinin kuruculuğunu ve yayın yönetmenliğini yapmıştır. Halen “Âşıkça” dergisinin Genel Danışmanıdır ve aynı zamanda gazete köşe yazarıdır.
MESAM’ın temelini teşkil eden Türkiye Sanatçılar Birliğinin Genel sekreterliğini yapmıştır. İLESAM/İlim Eserleri Sahipleri Meslek Birliği Haysiyet Kurulu Üyeliği, Halk Ozanları Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, Türk Folklor Araştırmaları Kurumu yönetim kurulu üyeliği, Anadolu Halk Ozanları Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, Ankara Kent Konseyi Ozanlar Grubu Başkanlığı yapmıştır. Halen Uluslararası Bilim, Kültür, Sanat ve İş Dünyası (ISCABO)’nun As Başkanlığını yürütmektedir.
Eşi Songül Dündar da kendisi gibi öğretmen olup, aynı zamanda roman yazarı, şair ve ozandır. Bir kız, bir erkek iki çocukları vardır.

T.C. Kültür Bakanlığı’nın,1991 yılında açmış olduğu ‘İsrafı Önleme ve Tasarrufa Çağrı’ Konulu şiir yarışmasında “Türkiye Birincilik Ödülü” almıştır. Bunun yanı sıra onlarca ödülleri, takdir belgeleri ve plâketleri vardır. Halk Ozanlığı dalında, Halk Kültürünün Oskarı sayılan Türk Folklor Araştırma Kurumu (TFA)’nın ŞEREF ödülüne ve Dünya Söz Akademisi (DÜSA)’nın ŞEREFLİ ÖMÜR ödülüne layık görülmüştür.

  • Halk Ozanlığı alanında
  • Başak
  • Bağdaş
  • Çuval
  • Bizim Eller
  • Başak Denelendi
  • Adında beş adet şiir kitabı vardır. Bunun dışında, meydan olduğu atışmalarının bir bölümü; araştırmacı roman yazarı Songül Dündar tarafından, “Damladan Deryaya” adlı kitapta toplanmıştır. Kültür Bakanlığı arşivlerinde şiirleri ve TRT arşivlerinde çok sayıda ses bantları mevcuttur. Yayımlanmış ve kendi bestelerinin yer aldığı dört adet kaseti vardır. Toplum hafızasında ve dilinde sayısız şiir ve besteleri mevcuttur.

Başa dön tuşu