Siyaset - Gündem

Net asgari ücret 2023’te 8506 TL

Aslıhan Altay Karataş – Milyonları ilgilendiren 2023 yılı asgari ücret rakamı yüzde 54.7 artışla 8506 lira oldu. Rakamı açıklayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan beklenmedik bir tabloyla karşılaşılması halinde rakamın bir ara düzenleme ile yenilenebileceği mesajını verdi. Asgari ücrette işverene işçi başına verilen devlet desteği ise 100 liradan 250 liraya çıkarıldı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan asgari ücret açıklamasına, işçi tarafını temsil eden Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay katılmadı. Atalay, tekliflerinin 9 bin lira olduğunu belirterek, “Verirlerse masaya oturur imzalarız. Vermezlerse meselenin içinde olmayız” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücreti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile birlikte açıkladı. Buna göre 2023 yılı için brüt asgari ücret 10 bin 8, net asgari ücret 8506.80 lira olarak belirlendi. Net asgari ücretteki artış oranı ocak ayına göre yüzde 100, temmuz ayına göre yüzde 54.66 olarak gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 74.43 oldu. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

“Önümüzdeki yılın asgari ücretini belirlemek üzere çalışan ve işveren temsilcileri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın nezaretinde bir araya gelmişlerdir. Yapılan bir dizi toplantı sonunda çalışan ve işveren tarafları maalesef ortak bir rakam üzerinde anlaşamamışlardır. Hükümet olarak biz tüm tarafların tekliflerini ve gerekçelerini saygıyla karşılıyoruz. Elbette her kesim kendi öncelikleri, kendi hassasiyetleri, kendi çıkarları doğrultusunda bir tutum ortaya koyacaktır. Bize düşen görev ülkemiz ve milletimiz için en doğru en hakkaniyetli en sürdürülebilir sonucun ortaya çıkmasını sağlamaktır. Ne emekçilerimizin haklarının yenmesine ne de işverenlerimizin üzerine altından kalkamayacakları bir yükün bindirilerek istihdamın zarar görmesine rıza gösteririz.

Meseleyi bu açıdan ele alarak taraflar arasında makul bir noktada uzlaşma sağlanabilmesi için samimi gayret sarf ettik. Gönlümüz çalışan temsilcilerinin de aramızda olmasını isterdi.

Ekonomik görünümle uyumlu

Rakam ülkemizin genel ekonomik ve sosyal görünümüyle de uyumludur. Memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış oranlarını da bu şekilde tespit edeceğiz.

Geçtiğimiz yılbaşında asgari ücrete o günlerin şartlarını dikkate alarak yüzde 50 oranında artış yaparak net 4 bin 253 liraya yükseltmiştik. Sadece bununla kalmamış, asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisini de kaldırmıştık. Ayrıca tüm gelirlerin asgari ücret kadar kısmını bu muafiyet kapsamına dahil etmiştik. Yıl içinde enflasyonda yaşanan yüksek artış bizi temmuz ayında yeni bir düzenlemeyle asgari ücreti 5 bin 500 liraya çıkarmaya yöneltmiştir. Bütün bunları yaparken unutmayalım sırtımızda bu devletin küfesi var. Ama sırtında küfe müfe olmayanlar atıyorlar, ‘Şu kadar veririz, bu kadar veririz’ diye, çünkü bir sıkıntısı yok, at, nereye giderse gitsin.

Bu ayla birlikte enflasyon oranlarının hızla aşağıya düşüşüne şahitlik edeceğiz. Enflasyonu yıl ortasında yüzde 30’lu, yılsonunda yüzde 20’li rakamlara indirmekte kararlıyız. Ülkemizdeki her kesimden her vatandaşımdan hesabını bu hedefe göre yapmasını istiyoruz. Asgari ücreti belirlerken hem geçmiş kayıpları telafi edecek hem de önümüzdeki yıla dair enflasyon öngörümüzü destekleyecek bir yaklaşım benimsedik. Şayet beklenmedik bir tabloyla karşılaşırsak tıpkı geçen yıl olduğu gibi yine bir ara düzenleme yapmaktan da kaçınmayız.”

İş dünyası ne dedi?

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan: “Sürdürülebilir bir üretim ve iş barışının istikrarı açısından, sanayicimiz 2023 yılında inanıyorum ki çalışanlarıyla birlikte gereken sorumluluğu gösterecektir. Bütün bunlar dikkate alınarak açıklanan asgari ücret, toplumumuza hayırlı olsun.”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç: “Yeni asgari ücret, iş dünyamızın tüm paydaşlarına hayırlı olsun. Çalışanımızın hak ettiği ücretleri alması, üretimi teşvik edecek bir etken olacaktır. Asgari ücretin belli olmasıyla 2023 için önümüzü şimdi daha açık görebiliyoruz.”

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu