Hürtürk ErgünerYazarlar

Yazarımız Songül DÜNDAR ve Yeni Kitabı Hakkında

ARAŞTIRMACI ŞAİR YAZAR SONGÜL DÜNDAR HAKKINDA…

– Halk Edebiyatına gönül vermiş, eğitimci, araştırmacı, yazar, şair Hürtük Haberin köşe yazarı Songül Dündar Kars’ın Merkez Dikme Köyü’nde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu ve liseyi; Kars Cilavuz Köy Enstitüsü’nün devamı olan Kazım Karabekir İlköğretmen Okulu’nda okudu. Devamında Ankara Yüksek Öğretmen Okulu, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya öğretmenliğini daha sonrada, Ankara Üniversitesi Kimya Yüksek Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Ancak öğretmenlik mesleğini tercih etti. İlerleyen yıllarda Anadolu Üniversitesi Adalet Yüksek Okulu’nu da bitirdi. Öğretmenlik mesleğinin yanı sıra yazarlık vasfını da kullandı. Öykü, roman ve araştırma türünden kitaplar yazıp yayımladı. Ayrıca “Gülüm Ana” mahlasıyla şiirler yazmakta.

Yazarın Kitapları:

ŞOFÖR AGA – Öykü kitabı.
SAVAŞLARIN KADINI – Roman.
CEZO GARDAŞ – Roman.
DAMLADAN DERYAYA – Dündar Meclisinde Atışmalar / Araştırma, Derleme, İnceleme.
HİNGİLLEME – Terekeme / Fıkra ve Gülmeceleri.
BİZİM ELLER – Âşık Selahattin Dündar Şiirleri /Araştırma-İnceleme.
YARALARIM – Öğretmenin Gözyaşları / Roman.
GIMIŞMA – Terekeme / Fıkra ve Gülmeceleri.
SEVGİ GÜNEŞİ – Şiir / Gülüm Ana.

– Kitaplarının tamamında halk kültürü araştırmaları ve halk kültürü ağırlıklı olarak yer almaktadır. ‘Kültür Çağlayanı’ dergisinin, ‘Âşıkça’ dergisinin yazı kurulundadır. Bir kaç yıl “Birharf Nesir Yarışması” jüri üyeliğinde bulundu. İlk kitabı olan “Şoför Aga” öykü kitabı yayımlandığı yıl, TRT tarafından haftanın kitabı seçildi. Birçok televizyon, radyo ve diğer medya organlarında programlara katıldı. Aynı zamanda “Gülüm Ana” mahlasıyla şiir yazmaktadır. Hürtürk Haber, Serhat Birikim Gazetesi, Foça Haber ve birçok internet sitesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.
– Bugüne kadar 400’ün üzerinde makalesi yayımlanmıştır. Kültür Çağlayanı Dergisi, Âşıkça Dergisi, Kültür Nehri Dergisi, Azerbaycan’ın Sesi Dergisi, İLESAM Dergisi, Yeniden İMECE Dergisi, MEYAD BÜLTENİ ve İMBİK Dergisin’de makaleleri yayımlanmaktadır. Ayrıca Salkım Söğüt Dergisi, hurturkhaber.com.tr, songuldundar.com, haberölçek.com, karsturkuleri.com, serhatbirikim.com.tr, karstanhaber.com ve birçok sitede makaleleri yayımlanmıştır ve yayımlanmaktadır.
– Edebî yazıları ve şiirleri birçok ansiklopedilerde yer almıştır. Bunların en kapsamlı olanları, “Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi” ve “İLESAM” Ansiklopedisidir. Azerbaycan’da yayımlanan, “Türk Şeirinde Eşq” ansiklopedisinde “Aşk Benliğimdir” şiiri Azerbaycan Türkçesiyle yer aldı. Ozanlar/Âşıklar Antolojisi’nde hece şiirleri yer aldı. Çeşitli konularda akademik konferanslar verdi. Bunlardan bazıları; “Uşak Üniversitesi, TÜRKSOY, OZAN-DER (Halk Ozanları Kültür Derneği) ve İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği)”n de; 2017 Molla Penah Vagif Yılı nedeniyle, Bilimsel konuşmaları, Can Dostlar Kültür Derneği’nde “24 Kasım Öğretmenler Günü” konulu konuşma, Pirsultan Abdal Kültür Derneği Mamak Şubesinde “Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkı” ve “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi” konulu konuşmaları yer almıştır. 2021 yılı Ocak ayında Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) düzenlediği Türk Dünyası’nın Öncüleri:20. “Âşık Şenlik” konusuna konuşmacı olarak katıldı. Kapodokya Üniversitesi’nin düzenlendiği “Âşık Sanatı Sempozyumu”na “Terekeme Kültürü ve Âşık Şenlik Kolunun Sürdürülebilirliği” konusu ile katıldı. Makalesi “ÂŞIK SANATI SEMPOZYUMU/2021 Hacı Bektâş-ı Velî Yılı Bildiriler Kitabı” ında yayımlandı. Kişiliği ve toplumuma karşı duyduğu sorumluluk bilinci gereği olarak; sosyal yönden de birçok kurum ve kuruluşlarda yer almıştır.
– Bunlardan bazıları: “Ankara Azerbaycan Evi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi”, İLESAM “Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Radyo Televizyon ve Yayın Kurulu Üyesi”, MESAM (Müzik Eserleri Sahibi Meslek Birliği.) üyesi. MESAM VİZYON Dergisi Danışma Kurulu üyesi, “ Halk Kültürü Araştırma Kurumu (HAKAK) Üyesi” ve “Dünya Söz Akademisi Derneği (DÜNSAD) Üyesi, Uluslararası Sanat ve İlim Derneği (USİD) üyesidir. Ailesinden de kısaca söz edelim. Evli ve iki çocuk annesi olan Dündar; Kitaplarının danışmanlığını yapan eşi; Halk Ozanı ve Halk Kültürü Araştırmacısı olan Âşık Selahattin Dündar kendisi gibi uzun yıllar öğretmenlik yapmıştır.

– Bizim, sizi anlamaya çalışmamızdan çok siz kendinizi bize nasıl anlatmak ya da tanımlamak istersiniz diğe sorduk ve Songül Dündar:
– “Hayata, insanlara sevgi ile bakarım. Mümkün olduğunca insanlara iyilik yapmaya çalışırım. Eğer yapabilmişsem, yaptığım hiçbir iyiliğe de karşılık beklemem. Diğer taraftan, her insanın hata yapabileceğini kabul ederim. Karşılaştığım olumsuz durumlardan, olumsuz davranışlardan ders çıkarmaya çalışırım. Başkalarıyla yarışmam, kendimle yarışırım ve kendimi aşmaya çalışırım. Eğitimde başarılı olmanın en önemli yolu insan ilişkileri ve sevgidir. Yazarlık; daha çok duygu, düşünce ve hayal dünyasının hâkim olduğu bir uğraştır.
– Her zaman öğretmenliğimin, eğitimci olmamın olumlu etkilerini gördüm elbet. Eğitimci olarak kişiler arasında diyalog, iletişim, anlatım becerilerimin yararlarını gördüm. Yani: Öğretmenlik mesleğim, yazarlık çalışmalarıma fazlasıyla katkı sunmuştur ve alt yapısını oluşturmuştur. Bu iki uğraş birbiriyle ilgisiz konular olmayıp, tam tersi birbirini tamamlayıcı ve bütünleyici özellikler taşımaktadır. Zengin kültürümüz, hikâyelerimiz, efsanelerimiz, büyüleyici ozanlık geleneğimiz, araştırmayı çok sevmiş olmam. Eserlerimin hemen hemen tamamında araştırmalarım ağırlıklıdır. Bu araştırmalarım hem halk kültürü, hem halk edebiyatı, ozanlık geleneği, hem de her alandaki bilimsel araştırmalar şeklindedir. Bu bilgilerin tamamını da gerek öykü ve romanlarımda gerekse diğer araştırma konulu kitaplarımda kullanmaktayım. Bu yöntem aynı zamanda benim yazarlık tarzımdır.
– Başka bir deyişle yayımlamış olduğum kitaplarımın tamamı didaktik özellikli yani bilgi ağırlıklıdır. Yukarıda da ifade etmiş olduğum gibi araştırmalara ve bilgiye ağırlık veren bir yazarım. Gerek köşe yazılarımda gerekse yazacağım kitapların tamamında elime kalemi almadan ve yazmadan önce yazacağım konu ile ilgili bilgi dağarcığımı yoklarım. Gerekli araştırmalarımı yaparım, sonra çalışmalarımla baş başa kalarak, yazacağım yazımı veya kitaplarımı tamamlarım. Çalışmalarımın çoğunluğu araştırma içeriklidir. Bu nedenle çalışmamı seçtiğim konularla ilgili araştırma kitaplarını daha çok okurum. Zaten yararlandığım eserleri ve yazarlarını kitaplarım sonunda kaynakça listesi olarak yer vermekteyim. Bunun yanında İLESAM üyesi olan yazarlarımızın, şairlerimizin eserleri koca bir kitap deryası oluşturmaktadır. Bana da bunları okumak düşüyor.”

– Bizler de kendisini başarılarından dolayı tebrik ediyoruz yeni çıkan Şiir kitabı ”SEVGİ GÜNEŞİ” imzalı olarak elimize ulaştı kendisine bu zarif davranışından dolayı çok teşekkür ederim. Okumaya başladım ve inanın kitapta kendimi kültürümü özümü buldum. Okumayı bitirdikten sonra “Sevgi Güneşi” kitabıyla ilgili de fikrimi yazacağım.

  • Teşekkürler Öğretmenim…
  • Teşekkürler Köylüm…
  • Teşekkürler Hısmım…

Sizlerle gurur duyoruz.

 

                                             Hürtürk Ergüner

*sözkonusu yazıda çeşitli makale ve söyleşilerden alıntılar bulunmaktadır

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu