Toplumda salgın bitti görüşü hâkim
Geniş bir kesim için salgında sonun başlangıcındayız
Hastalananların, hayatını kaybedenlerin sayısı göz korkutucu düzeyde olmaya devam ediyor. Ancak yine de toplumda salgının bitmeye başladığı düşüncesi yavaş yavaş yerleşiyor. Yani gözlemimiz o ki, geniş bir kesim için salgında sonun başlangıcındayız. Kayda değer (üçte iki) büyüklükte bir kitle artık salgına dair haberleri günlük olarak takip etmeyi azaltmış. Bu grup her geçen hafta büyüyor. Ocak ayı başında virüsün ülke için tehdit olduğunu düşünenler %76 iken geçen hafta %58’e geriledi. Kendisi ve ailesi için tehlike olarak görenlerin oranı ise %50’nin altında ve düşmeye devam ediyor.
2 doz aşı olduğu halde üçüncü dozu olmayacağını belirtenlerin oranı da haftadan haftaya artıyor. Tabi bu bilgiyi incelerken üçüncü doza olumlu bakanların arada aşılarını olduklarını ve geri kalan kitlenin içinde olumsuz görüştekilerin oranının doğal olarak arttığını da unutmamak lazım. Omicron’un salgını bitirecek varyant olduğu fikri giderek daha fazla kabul görüyor. Bu düşünce aşı olmayan kitle içinde daha da büyük zemin buluyor. Aşı olmamış her on kişiden dördü artık maske kullanımının da gereksiz olduğuna inanıyor. Mart ayı içinde bir çok ülkede kısıtlamaların oldukça gevşeyeceğini, hatta kaldırıldığını göreceğiz. Psikolojik olarak, toplum düzeni açısından salgından çıkmaya başladığımızı söylemek mümkün. Umarım sağlık riski açısından da daha da rahatladığımız günler yakındır.
Kovid haberlerini takip edenler azalıyor
Soru: Salgının ilk dönemlerine kıyasla bugün koronavirüsle ilgili haberleri takip etmenizde bir değişiklik oldu mu?
Koronavirüs ile ilgili haberlerini takip ettiğini belirtenlerin oranı Şubat ayında %70’e kadar gerilemiş durumda ama asıl dikkat çekici olan takip ettiğini belirtenler bile bu konu ile ilgili haberleri daha az takip ettiğini söylüyor. 1 hafta öncesine göre bile daha az takip ettiğini söyleyenlerin oranı 5 puan artmış.
Ciddi tehdit algısı giderek düşüyor
Soru: Sizce koronavirüs …. için ne kadar bir tehlike oluşturuyor?
Virüsün ciddi tehdit algısı oluşturduğu görüşü de her geçen gün biraz daha düşüyor. Ocak başında kendileri ve aileleri için ciddi tehlike oluşturduğu görüşünde olanların oranının %54’ten %44’e gerilediği görülüyor.
Soru: Sizce Türkiye’de koronavirüsün kontrol altına alınması ne kadar sürecek?
Bugün toplumun hala ¾’ü salgının 2022 yılı sonunda ya da daha ileri bir tarihte biteceğini düşünse de Omicron varyantının Türkiye’de görülmeye başlaması ile salgının süresinin daha kısa süreceği görüşü toplumda oluşmaya başlamış.
Yalnızca üçte bir Omicron için endişeli
Soru: Omicron varyantı konusundaki düşüncelerinizi aşağıdaki seçeneklerden hangisi en iyi yansıtır?
Toplumun sadece 1/3’ü Omicron varyantı konusunda endişeli. Bireylerin %33’ü Omicron’un da diğer varyantlar kadar tehlikeli olduğunu ve %28’i eğer bu varyanta yakalanırlarsa hafifi geçiremeyeceklerini düşünüyor. Ama maske konusunda toplumun yarısı hala gerekli olduğu görüşünde. Aşı olmamış kişilerin Omicron varyantı konusundaki endişesi daha az.
3. doz için rehavet oluşuyor
Soru: Sizce Türkiye’de koronavirüsün kontrol altına alınması ne kadar sürecek?
Bugün toplumun hala ¾’ü salgının 2022 yılı sonunda ya da daha ileri bir tarihte biteceğini düşünse de Omicron varyantının Türkiye’de görülmeye başlaması ile salgının süresinin daha kısa süreceği görüşü toplumda oluşmaya başlamış.
Soru: Siz 3. Doz aşınızı olmayı düşünüyor musunuz?
2 aşısını olmuş bireylerin 3. aşıyı olma niyetlerindeki düşüş de dikkat çekici. Ocak başında 3. aşıyı olacağını söyleyenlerin oranı %75’ken bugüne gelindiğinde bu oran %56’ya kadar gerilemiş durumda. Bu kişilerin %29’u aşının Omicron varyantına etkili olmadığını, %17’si de aşıya gerek olmadığını düşündükleri için aşı olmaya uzak durduklarını söylüyor.
Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması 22-25 ŞUBAT 2022