Siyaset - Gündem

En düşük emekli maaşı 2.500 TL

Aslıhan Karataş Altay – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca memur ve emeklinin merakla beklediği ek zam oranlarını açıkladı. Erdoğan, “Memurlarımızın maaş artış oranını yüzde 30.5’a çıkartarak onlara ilave bir sosyal destek sağlamış oluyoruz. Yeni düzenlemeye göre hiçbir emeklimiz 2 bin 500 liranın altında maaş almayacak” dedi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaklaşık 3 saat süren Kabine toplantısının ardından konuşan Erdoğan, Erdoğan özetle şunları söyledi:

MEMURLARA EK ZAM: Memurlarımızın maaşlarında temmuz-aralık ayı enflasyon farkı ve toplu sözleşme gereği olarak toplamda yüzde 28 oranında bir artış yapıldı. Bununla kalmadık, memurlarımızın Ocak ayındaki yüzde 5’lik toplu sözleşme dönem zammını yüzde 2.5 artış ile yüzde 7.5 olarak uygulama kararı olduk. Böylece memurlarımızın maaş artış oranını yüzde 30.5’a çıkartarak onlara ilave bir sosyal destek sağlamış oluyoruz. Aile yardımları da çalışmayan eş için 521 lira, 6 yaşından küçük çocuklar için 115 lira, 6 yaşından büyük çocuklar için 57 lira olarak belirlenmiştir. Tabi bu rakamlara memur maaşlarının asgari ücret kadar ki kısmının gelir ve damga vergilerinden muaf tutulmasıyla ortaya çıkan ve 288 liraya kadar ulaşan artışları da ilave etmek gerekiyor.

EMEKLİDE TABAN ÜCRET ARTTI: Emeklilerimizin maaşlarında ise genel olarak enflasyon oranı kadar artış zaten yapıyoruz. Buna ilave olarak düşük maaş alan emeklilerimizle ilgili yeni bir alt sınır belirledik. Yeni düzenlemeye göre hiçbir emeklimiz 2 bin 500 liranın altında maaş almayacak. Böylece aylık geliri bin 500 liradan başlayan bir milyon 266 bin emeklimizin maaşlarını 2 bin 500 liraya yükseltmiş oluyoruz. Temmuz ayında hem memurlarımızın hem emeklilerimizin maaşlarına yapılacak yüzde 7 toplu sözleşme artışına ilave olarak şayet gerekiyorsa enflasyon farkı da ilave edilecektir.

TURİZM GELİRİ YÜZDE 100 ARTTI: Salgının turizm sektöründe yol açtığı olumsuz etkileri hızla ortadan kaldırmak için aldığımız tedbirlerin verdiğimiz teşvik ve desteklerin karşılığını özellikle gördüğümüz bir sezonu geride bıraktık. Bu sektörde 2021’i 29 milyon turist sayısı ve 24 milyar doları aşan turizm geliri ile kapattık. Önceki yıla göre ziyaretçi sayısında yüzde 83’lük, gelirde yüzde 100’lük artış sağladık. Devlet ve özel sektörün yakın işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz büyük atılım sayesinde sadece kayıplarımızın önemli bir kısmını telafi etmekle kalmadık, Akdeniz havzasındaki rakiplerimizi de geride bıraktık.

75 BİN GENCE İSTİHDAM DESTEĞİ: KOSGEB destekleri ile ilgili bir müjdemizi paylaşmak istiyorum. Nisan’da mikro ve küçük işletmelere yönelik bir hızlı destek programı başlatmıştık, kapsamını yeni mezun gençlerimizin istihdamını teşvik edecek şekilde genişletiyoruz. Son 12 aydaki çalışan sayısını koruyup meslek lisesi veya üniversite  mezunu gencimizi en az 12 ay boyunca istihdam etme taahhüdünde  bulunan işletmelere 100 bin lira destek veriyoruz. Kadın istihdamında bu rakam 110 bin lirayı buluyor. Bu destek, faizsiz olarak 2 yıl  sonra 24 ayda geri ödenecek. Amacımız bu programda 75 bin yeni meslek lisesi veya üniversite mezunu gencimizi istihdama dahil etmektir. Türkiye 2021’de ekonomide yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari denge odaklı bir büyüme yaşadı. Küresel ticaretin yeniden hareketlenmeye başladığı 2021’de büyümede çift haneli rakamları yakalayacağımıza inanıyoruz.

TÜRK LİRASINA 78 MİLYARLIK GEÇİŞ: (Döviz kurundaki dalgalanma) 20 Aralık’ta açıkladığımız tedbir paketiyle piyasaları önemli ölçüde yeniden dengeye gelmesini sağladık. Kur korumalı Türk lirası mevduatına kısa sürede 78 milyar liralık bir geçişin yaşanması vatandaşlarımızın ekonomi programımıza olan güveninin işaretidir. Katılım finans kuruluşlarını da sisteme dahil ederek bu uygulamayı genişletiyoruz. Ülkemiz ekonomisinin istikrar ve güven iklimi içinde büyümesine katkı sağlayacak bu yaklaşımı yeni araç ve yöntemlerle 2022’de daha güçlendireceğiz.

MECLİS’E SUNULUYOR: Türk Lirası için Hazine desteğine, ihracat ve imalat sanayi şirketleri için kurumlar vergisinde 1 puanlık indirim yapılmasına, BES’deki devlet katkısını yüzde 30’a çıkartılmasına, yatırım fonlarından elde edilen kar paylarına istisna uygulanmasına, gelire endeksli senetlerin ihracına, tüm bunlara ilişkin kanun değişikliği düzenlemeleri yarın Meclis’in takdirine sunuluyor. Ayrıca ülkemizde ve dünyada hammadde temininde, tedarik zincirlerindeki aksaklıklar ve girdi fiyatlarındaki beklenmedik artışlar sebebiyle hazırlan fiyat farkı çalışması da Meclis’in takdirine sunulma aşamasındadır.

ENFLASYONUN BOYNUNU KIRACAĞIZ: Fiyat artışları ülkemize mahsus bir durum değildir. Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin tamamı enflasyon rakamlarında Çok ciddi artışlarla karşı karşıyadır. Amerika son 40 yılın, Almanya ve İspanya son 30 yılın, İngiltere ve İtalya son 10-12 yılın, Avrupa’nın geneli Euro bölgesinin kuruluşundan beri en yüksek enflasyon rakamlarının sancısıyla kıvranmaktadır. Diğerleri gibi ülkemizin önünde de bir enflasyon gerçeği vardır. Öncelikle her ne sebeple olursa olsun vatandaşlarımızın böyle bir tablo ile karşı karşıya kalmasından dolayı üzüntülüyüz. Türkiye tarihinde enflasyonla en büyük mücadeleyi veren, enflasyonu en düşük seviyelere indiren yönetim biziz. Ülkemizde yüzde 6’lara kadar indirdiğimiz enflasyonun boynunu kırarak en kısa sürede tekrar tek haneli rakamlara geriletmekte kararlıyız. Bununla beraber hiçbir vatandaşımızı fiyat artışlarının yükü altında bırakmadık, bırakmayacağız.

Kömür gibi doğal gaz desteği de yapılacak

Enerji fiyatlarındaki aşırı yükseliş sebebiyle pek çok ülke elektrik tarifelerini ortalama 3 kat artırmak mecburiyetinde kaldı. Biz ise vatandaşımızı koruyacak bir yol izledik. Geçtiğimiz yıl elektriği yarı fiyatının bile altına, doğal gazı 5’te biri fiyatına vatandaşlarımıza sunarken, akaryakıt fiyatlarında da eşel mobil sistemiyle oldukça düşük satış fiyatları sağladık. 2021 yılında vatandaşlarımız lehine doğal gazda 80 milyar liralık, elektrikte 20 milyar liralık, akaryakıtta 65 milyar liralık kamu adına fedakârlık yaptık. Vatandaşlarımızın cebinden doğal gaz faturası, elektrik, benzin, mazot faturası olara çıkacak 165 milyar lirayı kamu kaynaklarından karşıladık. Yeni yıl itibarıyla itibariyle yürürlüğe giren tarifelere rağmen kamunun vatandaşlarımıza desteği sürmektedir. Hane halkının kullandığı doğal gaz ve elektrik faturalarında tarifeler vatandaşlarımız lehine düzenlenmiştir. Ülkemizde 2002 yılında 150 kilovat elektrik ve 125 metreküp doğal gaz kullanımı karşılığında ödenen fatura asgari ücretin yüzde 47’sini oluşturuyordu. Şimdi aynı kullanım için yeni tarifeyle ödenen tutar asgari ücretin yüzde 13’ü sevisindedir. Vatandaşlarımıza yapılan kömür yardımlarının yeni yılla birlikte doğal gaz faturası desteği olarak da verebileceğinin haberini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yüz yüze eğitime devam

Erdoğan, “Salgın Omicron varyantı ile tekrar kapımıza dayandı. Her ne kadar hasta sayılarında artış yaşansa da hastaneye yatış, yoğun bakım, vefat sayılarında henüz endişe edilecek bir durum gözükmüyor. Yerli ve milli aşımız TURKOVAC’ı da milletimizin hizmetine sunduğumuz bir dönemde artık salgına karşı çok daha güçlü, çok daha etkin korunma araçlarına sahibiz. Ülkemizdeki öğretmenlerin en az 2 doz aşılanma oranları bugün itibariyle İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin üzerindedir. Tedbirlere daha fazla riayet ederek yüz yüze eğitime devam edeceğiz” dedi.

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu