Siyaset - Gündem

‘Ekonomi modelimiz: Yüksek büyüme, düşük cari açık’

Nebati, TRT’de özetle şunları kaydetti:

TÜRKİYE MODELİ: Hem bir model öne sürüyoruz hem de sayın Cumhurbaşkanımız bir manifesto yayınladı ve o andan itibaren Türkiye’de birçok şey değişti. Bu değişim aslında bir normalleşme. Son birkaç aydır yaşanan kur atakları aslında normal olmayan bir şeyin tartışılmasıydı, şimdi normale döndük. Önümüzdeki yıl bunun semerelerini göreceğiz. Bu model Türkiye’nin şartlarına uygun haline gelirse özgür ve özgün olacak.

BÜTÇE AÇIĞIMIZ DÜŞÜK: Türkiye 46 ülkeye 1 milyarın doların üzerinde ihracat yapıyor. Türkiye sadece bir şey üretmiyor. Sadece bir şeye odaklanmış değil. Bundan sonra katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Bankalarımız güçlü, sermaye yeterlilik oranımız da gayet iyi. Bütçe açığımız düşük. Yüzde 3,5’un da altında.

MÜDAHALE OLMADI: Cumhurbaşkanımız bir açıklama yapıyor ve bu açıklama piyasanın deyimiyle satın alınıyor. İnsanlar gece dövizlerini bozdurmaya başlıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nde Merkez Bankası’nda başkanlık yapmış olan bir beyefendi diyor ki “Bu bir müdahale ile yapılmıştır.” Hiçbir şekilde müdahale olmadı. Cumhurbaşkanımız kürsüden indiğinde düşmeye başlamıştı, çünkü bu köpüktü. Dün biri daha çıktı, ‘yüzde 18 KDV gelecekmiş.’ Döviz alım satım işlemi kambiyo işlemidir, nasıl KDV gelir.

GÜÇLÜ BİR ÜLKE: Türkiye’de bugüne kadar sermaye kontrolüne gidilmedi. Bu ülkede can güvenliği, mal güvenliği, ırz güvenliği, inanç güvenliği sağlanmıştır. Sosyal medyadaki saldırılarla olmaz, Türkiye güçlü bir ülke. Modelimiz yüksek büyüme, düşük cari açık. BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ: Sevgili TÜSİAD, sakın muhalefetin gazına gelmeyin. Bizim sizinle alıp veremediğimiz yok, yine birlikte çalışacağız.

KUR KORUMALI TL MEVDUAT: Gerçek kişilerin tamamı, kısıtlama olmaksızın yararlanacak. Hazinenin üzerinde bir yük yok. Bizim üzerimizde hiçbir risk olmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu