Teknoloji

NASA’dan ilginç buluş: E-Nose

Koronavirüs hakkında pek çok ülke ve pek çok kurum çalışma yapıyor. Hastalığın teşhisinden tedavisine kadar pek çok gelişme yaşanıyorken NASA’dan ilginç bir hamle daha geldi. 

Normal şartlar altında Uluslararası Uzay İstasyonunda bulunan hava kalitesini ölçen cihaz Dünya’da insanların koronavirüs olup olmadığını algılayabilir. İnsanların nefeslerinden virüse yakalanıp yakalanmadığını ölçebilmesi için uyarlanan cihaz oldukça ilginç görünüyor.

KAPALI ALANLARDA TESTİ DAHA KOLAY HALE GETİRECEK

E-Nose adı verilen bu cihaz, PCR testlerinden daha güvenilir ve ‘acısız’ bir test kiti olması için geliştiriliyor. Hatta NASA ekibine ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı tarafından 3 milyon 800 dolarlık bir hibe verildi. E-Nose normalde astronotlara uzaydaki cıva ve benzeri zehirli gazların solunmasına karşı uyarıyordu. Bu mantıkta ilerlendiğinde insanlardan dışarıya verdikleri her nefeste virüsün olup olmadığını tespit edecek.

Geliştirilen bu cihazın mucidi Jing Li, “Nefeste birçok VOC var ve sağlıklı insan nefesinde yeni olan veya virüs nedeniyle miktarı değişen VOC’leri( Volatile organic compound/ Uçucu Organik Bileşik) arıyoruz.” COVID-19 koronavirüs tarafından üretilen VOC’ler biyobelirteç görevi görüyor. “Biyobelirteçleri belirledikten sonra, sensörlerimizi onları algılayacak şekilde ayarlayabiliriz” diyen araştırmacılar bu yöntem üzerinde ciddi kafa yoruyor.

E-Nose bir hastanın test için geldiğinde insanın nefesinden koronavirüs olup olmadığını kısa süre içinde ölçüp sonucu çıkartabilir deniyor. Proje halen giriş aşamasında ancak araştırma ekibi, cihazı geliştirildikten sonra marketler ve restoranlar gibi halka açık yerlerde kullanılacak kadar hassas olacağını umuyorlar.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu