Ekonomi

DİSK, Türk-İş ve Hak-İş: Esnek çalışmaya dönük düzenlemeler geri çekilmeli

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), uzun süredir ilk kez ortak bir metne imza atarak söz konusu torba yasa teklifinin, çalışma hayatına esneklik getiren hükümlerinin geri çekilmesini talep etti. 

Ortak açıklamada şu tepkiler yer aldı: 

– Torba kanun teklifinde kısmi çalışmanın yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. Kısmi çalışma yaşlılık aylığı, malullük aylığı, işsizlik ödeneğine hak kazanma gibi pek çok konuda ciddi hak kayıpları yaratacağı için bu düzenlemeyi sakıncalı buluyoruz.

– Belirli süreli sözleşme ile çalışan işçiler, kıdem ve ihbar tazminatı ile iş güvencesi (işe iade davası) hükümlerinden yararlanamadığından bu düzenleme son derece tehlikeli. 

– 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların hiçbir şarta bağlı olmaksızın belirli süreli iş sözleşmesi ile istihdam edilmesi sonucunda kıdem ve ihbar tazminatı gibi haklardan yararlanamamaları büyük haksızlıkların ortaya çıkmasına neden olacaktır.

– Bu teklifle 25 yaş altındaki işçilerin uzun vadeli sigorta kollarına ilişkin ödemelerinin yapılması yükümlülüğü ortadan kaldırılmaktadır. 

– Bu teklif, çalışanların işsizlik, malullük, yaşlılık, ölüm, iş kazası, meslek hastalığı ve analık gibi hayati öneme sahip haklardan yararlanmasını ortadan kaldıracaktır.

GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Öte yandan TBMM Genel Kurulu’nda, “torba teklif” görüşmeleri başladı. AKP’nin, Genel Kurul’un çalışma günleri, gündem ve saatlerine ilişkin kabul edilen grup önerisine göre, Meclis, teklifin görüşmelerinin 5 Kasım’da tamamlanamaması halinde, 6 Kasım Cuma günü de mesai yapacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu