Selahattin Dündar

50. YILINDA KARS/DİKMESPOR VE TARİHÇESİ

50. YILINDA KARS/DİKMESPOR VE TARİHÇESİ

Tam yarım asır…
İster kader deyin, ister hoş tesadüf… Ne derseniz deyin! Şu evrendeki bu tür basit olaylar bile, ilahi bir gücün yönetimindedir bence!
Konuya gelecek olursak; bu yıl köyümün takımı Kars/Dikmespor’un resmen olmasa da fiilen kuruluşunun tam 50. yılı… Bu tarihçeyi yazmam için, yazmaya bir vesile olması için, tam elli yıl beklemek mi gerekiyordu? Ya da olayların gelişimi tam fiilen kuruluşunun tam 50. yılına mı denk gelmesi gerekiyordu? Demek ki öyle gerekiyormuş!
Nasıl mı?
İşte böyle…
18 Ağustos 2020 tarihinde sosyal medya face ortamında, ozanlık sanatımla ilgili bir kaynak arıyordum. Bir anda karşıma “Kars’ın Başkenti Dikme” sayfası çıktı. Baktığımda, köyüme ait olduğunu tahmin ettiğim spor müsabakasına özgü, sadece gol anını görüntüleyen çok kısa bir video ve o videonun üstünde, sayfa yöneticisinin bir mesajı vardı. O mesaj, virgülüne ve noktasına dokunmadan aynen şöyle diyordu:
“Şu koca sayfada Koca Dikme’de Dikmespor’un tarihini bilen, nasıl ortaya çıktı, ilk kadrosu, ilk maçları, ilk kupası gibi bilgiler hakkında bize mesaj atabilecek bir Allah’ın kulu yok mu? Bunu ileride köyümüzün çocukları gençleri bilecek öğrenecek. Bilen birisi mesaj atsın.” Bu yazı, söz konusu videonun üstündeydi. Ben de altına şu notu yazdım:
“Dikmespor tarihçesi hakkında yukarıda istediğiniz temel bilgiler, birkaç güne kadar elinizde olur. Gençlerimizin başarılarını kutluyor, ayrı ayrı gözlerinden öpüyorum.”
Yöneticinin bana “Bekliyor olacağım, teşekkür ediyorum.” Dediği günün üzerinden tam iki hafta geçmiş. Yazılarımın ve sanat yoğunluğum nedeniyle; birkaç gün dediğim süre iki haftayı bulmuş. Oturdum ve yazmaya başladım.
Nereden başlayayım diye çok düşündüm. İstenen bilgilerin zirvesinden başlamanın çok isabetli olacağına karar verdim. O zirve de köyümün yani Dikmespor’un aldığı “İLK ŞAMPİYONLUK”tur.
Yıl 1976… Aylardan Temmuz… Ankara Evliya Çelebi Orta Okulunda idareci olarak görev yapmaktayım. Yaz ayı idareci nöbetindeyim. Kardeşim Fevzi Dündar’dan bir mektup aldım. O mektubu şu an bulamadım ama konuyla ilgili şöyle diyordu.
“ Sevgili Ağabeyim, Kars Valiliğinin düzenlediği; Kars köyleri arası şampiyonluk kupasını Dikmespor olarak biz aldık, başarımızı anlatan bir şiir yazıp, gönderir misin?”
Şiirin yazılma zaman diliminden birkaç cümle ile bahsetmek gerekirse; 1974 yılında siyah/beyaz TRT televizyonunun tek kanal olduğu bir dönemde, en star sanatçıların zor çıkabildiği TRT Ankara Televizyonuna ilk defa 13 Mayıs 1974 Anneler gününde, “Anam” adlı eserimle çıkıp, adeta şöhret olmuştum. 1975 ve 1976 yıllarında defalarca radyo ve TV programları yapmış, şöhretinin zirvesinde bir halk ozanıydım. Böyle bir şiir yazmak, benim için sıradan bir olaydı. Kardeşim Fevzi’nin mektubunu alır almaz, köyümün Valilik kupasını kazanmış olduğu sevincinin verdiği ilhamla, yarım saatin içinde aşağıdaki şiiri yazdım. Makamıma oturup daktilo ettim, bir zarfın içine koyup ağzını kapadıktan sonra, postaya verilmek üzere, okulun hizmetlisine verdim. İkinci Cilt Şiir Defterimde, Temmuz 1976 tarihli el yazımla yazılı olan o şiir, işte bu şiir…
KUPA
Başarınız çok büyükmüş işittim
Gençlerim kupanız hayırlı olsun
Övündüm sizinle iftihar ettim
Gençlerim kupanız hayırlı olsun
Yaşa Dikme Köyü adın var olsun

Köy kent her sahayı kaplamışsınız
Gol atıp havaya zıplamışsınız
Kars ilinde takdir toplamışsınız
Gençlerim kupanız hayırlı olsun
Yaşa Dikme Köyü adın var olsun

Rakipleri yenip birinci gelmiş
Sevinçten bütün köy ceddeye inmiş
Adına valilik kupası denmiş
Gençlerim kupanız hayırlı olsun
Yaşa Dikme Köyü adın var olsun

Dündar yetmiş altı vakit tam yaydır
Şampiyon olması dile kolaydır
Manevi değeri büyük olaydır
Gençlerim kupanız hayırlı olsun.
Yaşa Dikme Köyü adın var olsun
Halk Ozanı
Âşık Selahattin Dündar
(Temmuz 1976)
Bu şiiri yazdığım 1976 yılı Kars ili Valilik kupası, Dikmespor oyuncu kadrosu: Emrullah Taydaş (Kaleci), Fevzi Dündar, Hıdır Uğursu, Muammer Elyıldırım, Veyis Ulukurt, Ayvaz Başbozkurt, Zekeriye Kösalı, Şevket Atalayın, Selman Kösalı, Yaşar Başbozkurt, Erol Ulukurt, Nihat Dündar, Sefer Öztürkler, Ahmet Coşkunaras, Mehmet Dündar
Geliniz şimdi başa dönelim.
Yıl 1970… O yıl ben 24 yaşındayım, öğretmenim ve şöhretli bir halk ozanıyım. Köyümüze geldiğimde eller üstünde tutuluyorum. Düğünlere, bayramlara, gezilere ve her türlü sosyal faaliyetlere davet ediliyorum. Her türlü sosyal faaliyetlerden haberim oluyor. Tüm spor müsabakalarına davet ediliyorum ve fiilen içinde yer alıyorum. Voleybol, masa tenisi ve futbol…
Demem o ki; 1970 yılına kadar köyde her türlü sosyal faaliyetlerin içindeyim ve içiçeyim ama Dikmespor diye bir takımımızın olduğunu hatırlamıyorum. Doğrudur futbol vardı, iyi de futbol vardı, çok iyi de futbolcular vardı ama köydeki gençler kendi aramızda oynuyorduk. Hatta 1965 yılında Mustafa Başbozkurt ile Vural Dündar’ın çabalarıyla seçmece yapılıp, aşağı mahalle, yukarı mahalle diye iki takım çıkarmışlığımız vardır. Orta mahalledeki Calada, Turşsuyu’nun yanındaki merada, ya da zaman zaman Demir Köprü’nün yanındaki Cinderesi’nde oynuyorduk. Ama 1970 yılı yazına kadar, dışarıdan herhangi bir takıma karşı fiilen bir köy takımımız yoktu. En azından benim bildiğim öyle bir maçımız olmadı. Komşu köylerle böyle bir diyaloğumuzu da hatırlamıyorum. İşte ne olduysa 1970 yılı yaz ayında oldu.
Devlette veya özel sektörde, işçi veya memur olarak çalışan, il dışında üniversitelerde okuyan bütün gençler, her sene olduğu gibi o sene de köye tatil için ailelerimizin yanına gelmiştik. Rahmetli Demirci Nebi dayının bakkal dükkânındayız. (O yıllarda öyle bir bakkal dükkânı da vardı.) Tabi dükkânı oğulları işletiyordu. Yani anlayacağınız Nebi dayı Bakkal dükkânında durmuyordu. Durum böyle olunca da gençler arasında gırgır şamata gırla…
1970 yılının yazında günlerden bir gün Demirci Nebi dayının Bakkal Dükkânında farkına karpuz kesiyorduk. Vakit geçsin diye… Eğlence işte… Emrullah Taydaş içeri girdi ve Ladikars’ın (Kümbetli Köyü) bizden maç istediğini söyledi. Hemen orada karar verdik ve bu teklifi kabul ettik. Orada da yedekleri ile birlikte 15-16 kişilik takımı çıkarabileceğimiz geniş bir kadro kurduk. Köyün o gün itibariyle bir takıma karşı futbol oynayabilecek gençlerini isim isim tespit ettik.
Ladikars ile görüşüldü, gün tespit edildi ve saha bizim köyde olmak üzere, Cala’da maç yapıldı. Bu bizim ilk takım maçımızdır. 1970 ot biçimi öncesi olduğuna göre, Temmuz ayı olabilir! Bu maçı fiilen kurulmuş Dikmespor olarak biz kazandık. Hatırladığım kadarıyla skor 2-0 idi. Yine hatırladığım kadarıyla; o gün sahada yer alan oyuncu kadrosu, yedekleriyle birlikte şöyleydi. Emrullah Taydaş (Kaleci), Kamil Gümüş, Kenan Gümüş, Cemal Gümüş, Selahattin Dündar, Hıdır Uğursu, Vural Dündar, Bilal Polatel, Muzaffer Öztürkler, Mustafa Elyıldırım, Kemal Ergüner, Muzaffer Şen, Mustafa Başbozkurt, Bilal Başbozkurt, Şevket Atalayın, Turan Atalayın, Zeki Atalayın, Selman Kösalı.
Daha sonraki maçlarda bu ilk kadrodan gelemeyen olduğunda, dönüşümlü olarak yer alan ve ilerleyen yıllarda takımda oynayan futbolcularımızın isimlerini, metnin içerisinde konu akışına göre verdiğim; 1970, 1976 ve 2020 kadrolarına ilaveten liste halinde kaydetmek de yine bir vefa borcudur. 1970, 1976, 2020 yıllarındaki kadrolara ilaveten, takımda bu güne kadar oynayan diğer isimler: Ürfet Elyıldırım, Adnan Yılmazel, Selahattin Coşkunaras, Musa Ergüner, İsa Atalayın, Ahmet Başbozkurt, Aziz Öztürkler, Nadir Uğurluel, Nesip Yılmazel, Şükrü Polatel, Veysel Atalayın, Hevillah Uğurluel, İsa Atalayın, Nizam Aydınyer, İsa Dündar, Orhan Dündar, Nesip Atalayın, Nizamettin Bozkurt, Cemal Yılmazel, Hilmi Başbozkurt, Yakup Ergüner, Yücel Dündar, İsmail Atalayın, Alaattin Atalayın, Nuh Yılmazel, Muzaffer Güngören, Celil Atalayın, Adnan Uluhanlı, Hüseyin Dündar, İhsan Dündar, Mehmet Güngören, Yusuf Elyıldırım, Sıtkı Coşkunaras, Cevat Elyıldırım, Cihangir Atalayın, Oktay Coşkunaras, Fahrettin Atalayın, Ahmet Atalayın, Berat Elyıldırım, Yüksel Coşkunaras, Fikret Coşkunaras, Yakup Coşkunaras, Selami Coşkunaras, Vehbi Güneşal, Mehmet Karabağlı, Murat Atalayın, Yavuz Atalayın, Çetin Ergüner, Cumhur Ergüner, Cemal Ergüner, Zekeriya Polatel, Yavuz Polatel, Oktay Öztürkler (Bakan), Engin Polatel, Adnan Polatel, Yavuz Aydınyer, Turgut Atalayın, Ömer Çelikel, Selçuk Atalayın, Sinan Gümüş, Bülent Elyıldırım, Yalçın Atalayın, Kadir Elyıldırım, Sinan Dündar, Süleyman Elyıldırım, Ömür Gelmen, Batuhan Gelmen, Tufan Polat, Rıdvan Uluhanlı, Vatan Uluhanlı, Murat Akkaya, Tayfun Elyıldırım, Öngür Güngören, Taner Yıldırım, Mehmet Öztürkler.
1970 yılında Kümbetli ile yaptığımız ilk maçtan sonra, Dikme köyünün fiili futbol takımı olan Dikmespor, çevrede büyük bir isim yaptı. Civar köylerin en güçlü takımlarından maç teklifleri almaya başladı. Bu güçlü takımlardan birisi olan, Kağızman Olukluspor futbol takımı bizden maç istedi. Kağızman Olukluspor ile 15 gün arayla iki maç yaptık. Kendi sahamızda (Cala’da) yaptığımız ilk maçı 1-0 kazandık, onların köylerindeki rövanş maçını da yine 1-0 biz kazandık. Bu maçlar esnasında acı tatlı birçok anılarımız da yer aldı. Onlardan da bir başka yazımızda bahsetmek üzere, konumuza devam edelim. Bu üç maç ile birlikte ot biçini geldi. Tahıl biçini ve harman takip etti. Sonrasında da takımı oluşturan ve başka illerde memur ve işçi olarak çalışan veya öğrenci olan herkes, izinleri bittiği için görevlerine döndüler. Dolayısıyla 1970 yılı sezonu kapanmış oldu.
1971 yılında yine üç maç yaptık. İkisi Kars’ın mahalle takımları idi. Kars Kalesi takımı ile deplasmanda, Kars İstasyon Mahallesi takımı ile de kendi sahamızda oynadık. Özellikle Cala’da yaptığımız 2. Maçımız hayli hırgürlü geçmişti. Adamlar çok kalabalık bir seyirci grubuyla gelmişlerdi ve oldukça fanatik bir yapıya sahiplerdi. Bu iki maçın skorlarını anımsamıyorum ama her iki maçı da kazandığımızı hatırlıyorum. Adamları yendiğimiz için Kars’a gittiğimizde dayak yememek için bir yaz boyu köşe bucak saklandığımızı iyi biliyorum.
İki yıl üst üste yaptığımız maçlar ve namağlup olarak aldığımız başarılı sonuçlar sonunda; gerek komşu illerden ve gerekse Kars’ın ilçelerinden yoğun maç teklifleri almaya başladık. Yaptığımız her maçı kazanıyorduk. Namağlup unvanımız hiç silinmemişti. Bu unvanın verdiği cazibeden olsa gerek; Selimspor Futbol takımından maç teklifi aldık ve kabul ettik.
1972 yılının biçin öncesi, muhtemelen yine Temmuz ayında Selim ile yaptığımız maçı 3-2 kazanmıştık. Üç golden ikisini Kâmil Gümüş’ün attığı ve çok kalabalık bir seyirci önünde oynanılan maç sonrası, yenilginin verdiği psikoloji ile Selimspor seyircisinin elinden zor kurtulmuştuk.
Bir üzüntümü de burada paylaşmak istiyorum. Selim maçı da dahil bizim hiç kendimize ait formamız olmadı. Herkes evde hangi futbol kıyafeti bulabildiyse, o kıyafetle sahaya çıkıyordu. Kimi beyaz şort, kimi siyah şort, kimi kırmızı şort, kimi de başka takımların formalarıyla… Kimi atletle, kimi kazakla, kimi tişörtle, günlük ayakkabısı ile… Allah ne verdiyse…
Selimspor ise; sahaya bir çıktı, milli takım gibi formaları vardı. Biz psikolojik olarak tamamen çöktük. Ama maç başlar başlamaz üstünlük bize geçti. Hatta bir ara maç 3-0 oldu. Sonradan 3-2 yaptılar. Perperişan görüntülü bizim takımın her biri bir cevherdi. Moral bozukluğu ile başlayan maç, bizim açımızdan mutlu sonla bitmişti.
İçime dert olan bu forma olumsuzluğunu, Ankara/Menekşe Dershanesini kurduğum 1986 yılından hemen sonra yerine getirdim. Üzerinde Menekşe Dershanesinin reklamı bulunan Yeşil/beyaz renkli formaları köyümüze yolladım. Artık Dikmespor formaya kavuşmuştu. Hiçbir takımın önünde dağınık bir görüntüyle çıkmıyordu. Formaların üzerindeki Beyaz renk sütü, Yeşil renk ise doğayı ifade ediyordu. Yeşil/Beyaz forma ile derli toplu bir takım görüntüsündeydi Dikmespor artık.
1972 yılından sonra, görevim gereği yazları en fazla bir hafta köyde kalabiliyordum. Bu nedenle; bu tarihten sonra köyümün takımında hiç oynayamadım. Ama köyüm Dikmespor’un başarılarını hep takip ettim. Bu başarılar:
1976 yılı Kars ili valilik kupası:
1978 yılı Kars Valilik kupası
1985 yılı Kars Valilik Kupası
1986 yılı Kars Valilik kupası
1987 yılı Kars Valilik kupası
1988 yılı Kars Valilik kupası
2001 yılı Kars Valilik kupası
2013 yılı Kars Süper Ligi 3.’sü
2013 yılı Kars Süper Lig Centilmenlik Kupası
2014 yılı Kars Süper Ligi 2.’si
2014 yılı Kars Süper lig Centilmenlik Kupası
2015 yılı Kars Süper ligi 3.’sü
1970 yılından itibaren fiilen maçlar kazanıp, defalarca valilik kupaları alan Dikmespor takımımız, resmen 2002 yılında kurulabilmiştir. Takımın renkleri önceden var olan Yeşil Beyaz yerine, Mavi Beyaz olarak seçilmiştir. Şu andaki Dikmespor takım renklerimiz; Mavi-Beyaz’dır.
Benim de tanık olduğum ve yardımcı olmaya çalıştığım, Dikmespor’un resmen kurulmasında büyük fedakârlıklar gösteren iki isim; şu anda kulübün başkanı ve takım antrenörü olan Yakup Ergüner ile evindeki traktörünü satıp, işin ekonomik yükünü büyük ölçüde omuzlayan Celalettin Atalayın olmuştur. Her ikisine de çok teşekkür ediyoruz.
2002 yılında Dikmespor Kurucu Başkanlığını, karşılık beklemeden Celalettin Atalayın üstlenmiş ve 2008 yılına kadar yürütmüştür. Bu süreçte antrenörlüğü Yakup Ergüner, hiçbir karşılık beklemeden üstlenmiştir. 2008 yılından itibaren ve halen Dikmespor Kulüp Başkanlığı ve antrenörlük görevlerini, Yakup Ergüner yürütmektedir. Kendisine yürekten teşekkür ediyoruz.
1970 yılından, 2016 yılına kadar Dikmespor takımımızın bütün oyuncularının tamamı köyümüzün gençlerinden oluşmakta iken, 2016 yılından sonra, maalesef neredeyse takımın yarısı dışarıdan transferle oluşturulabilmektedir. Bugün itibariyle, yani 2020 sezonunda Dikmespor takımımızda yer alan ve sahada futbol oynayan köyümüzün gençleri şunlardır. 2020 Nazım Hikmet Ergüner, Muhammet Polatel, Fatih Polatel, Tanju Yılmazel, Erkan Ergüner, Hakan Elyıldırım, Şener Elyıldırım. Bu yedi kişinin dışında, takımı tamamlamak için transfer yapılmaktadır.
Köyümüzü başarıyla temsil eden ve tek resmi spor kulübümüz olan Dikmespor Futbol Kulübünün tüm faaliyetleri için yapılan masrafları gönüllü sponsorlar vasıtasıyla karşılanmaktadır.
BU GÜNE KADAR OLAN SPONSORLARIMIZ: Başta Tayfun Uğurluel ve Yücel Dündar olmak üzere Hıdır Uğursu, Şahin Yılmazel, Halit Yılmazel, Köy Derneği ve Köy Muhtarlığı… Desteğini esirgemeyen sponsorlarımıza ve katkı sunan herkese çok teşekkür ediyoruz.
Köy Kulübümüz Dikmespor’un ayakta durabilmesi ve daha başarılı olabilmesi için, daha çok sponsorlara ihtiyaç vardır. Tüm köylülerimizi, iş adamlarımızı ve gönüllü kuruluşlarımızı Dikmespor Futbol Kulübümüze yardıma çağırıyoruz. Bu hususta Kulüp Başkanı ve Takım Antrenörü Yakup Ergüner’e ulaşılması yeterlidir. (Yakup Ergüner: (0531 682 1051)
Miladından bugüne kadar başarıdan başarıya koşan Dikmespor’un sorumluluk üstlenen her bireyine, gelmiş geçmiş kulüp başkanlarına, antrenörlerine, sahada ter döken tüm sporcularımıza, onları yalnız bırakmayan ana/baba/yaşlı/genç tarftar, tüm köylülerimize ve bu yazıyı kaleme aldığımda sorularımı cevapsız bırakmayan, kulüp başkanımız ve antrenörümüz Yakup Ergüner’e çok teşekkür ediyorum. Dikmespor’a emeği geçenlerden; ölenlere Tanrı’dan rahmet, hayatta olanlara sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum. Başarıların daim olsun Dikmespor…
Yaşasın Dikmespor…
Yaşasın Dikme Köyü…

Yazan: Ozan Selahattin Dündar

 

Ozan Selahattin Dündar Hakkında

KitaplarıWeb YazılarıÖdülleriÖzgeçmiş
  1. TEREKEMELER (Karapapak Türkleri)
  2. ÇUVAL
  3. BAŞAK
  4. BAĞDAŞ
1. T.C KÜLTÜR BAKANLIĞI (ŞİİR YARIŞMASI TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİ) 1.Halk Şairleri Arası, ”İsrâfı Önleme Tasarrufa Ç:ağrı” adlı şiir yarışması BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ;

2. T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, Cumhuriyetimizin      80.Yılı kutlamaları dolayısıyla 27–28 Ekim 2003 tarihleri arasında düzenlenen “Ankara’da Ozanlar    Şöleni”nde gerçekleştirilen törende TEŞEKKÜR BELGESİ;
3. 1998, AZERBAYCAN/BAKÜ Televizyonumuzda yapılan programda TEŞEKKÜR BELGESİ
4. 1998, AZERBAYCAN RADYOSU Radyosunu ziyaret ve yapılan program sebebiyle TEŞEKKÜR BELGESİ
5. 19–12–1999 FOLKLOR ARAŞTIRMALARI KURUMU ŞEREF BELGESİ, Türk Halk Kültürü çalışmalarına yaptıkları değerli katkılarından DOLAYI “TÜRK FOLKLORUNA HİZMET ÖDÜLÜ” ve ŞEREF BELGESİ,
6. 22–03–1998, TC. KÜLTÜR BAKANLIĞI“Âşık Veysel ve Ozanlar Haftası Etkinlikleri” çerçevesinde Bakanlığımız öncülüğünde, ozan vakıf, kooperatif ve derneklerinin işbirliği ile 22 Mart 1998 günü düzenlenen “Âşık Veysel’i Anma Günü” programında TEŞEKKÜR BELGESİ
7. 23–09–2000, T.C.KARS VALİLİĞİ, KARS ’ta yapılan “ II. ULUSLARARASI ÂŞIK ŞENLİK ŞÖLENİ ”ne katkıları sebebiyle TEŞEKKÜR BELGESİ,
8. 09 Mayıs 1998 (Hıdırellez Festivali Şenlikleri) Çalıklı, Valandovo, Makedonya, MAKEDONYA CUMHURİYETİ, HALK OZANI SELAHATTİN DÜNDAR’a Festivalin düzenlenmesi ve yapılmasında sunduğu katkısı için TAKDİRNAME,
9. ANKARA HALK ÂŞIKLARI KÜLTÜR ve ARAŞTIRMA DERNEĞİ (AŞDER), 22.03.1997 AŞ-DER Yönetim Kurulu Başkanlığı, Derneğimiz, “Halk Ozanlığı ve Âşıklık Geleneğinin; Araştırılması, Yaşatılması ve Tanıtılması” konusunda yaptığınız çalışmalardan dolayı TAKDİR ve TEŞEKKÜR BELGESİ,
10. T.C. KÜLTÜR BAKANLIĞI Tertip Komitesi 13–14–15 Ekim 2000, “Geleneksel 2.Ozanlar Haftası Etkinlikleri”mize Katkılarından dolayı TEŞEKKÜR BELGESİ
11. 5–7- Haziran 1998 tarihlerinde BAYAT KAYMAKAMLIĞINCA, Birinci Uluslararası BAYAT OĞUZ ve TÜRKMEN KÜLTÜR ŞÖLENİNE Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz.
12. T.C ESKİŞEHİR VALİLİĞİ, TERTİP KOMİTESİ 1991 Dünya Yunus Emre Sevgi Yılı MADALYA.
13. T.C. 20-26 Mayıs 1979 SİLİFKE FESTİVALİ SİLİFKE KAYMAKAMLIĞI TERTİP KOMİTESİ MADALYA,
14. 1978 Uluslararası Silifke Kültür Festivali, SİLİFKE KAYMAKAMLIĞI MADALYA
15. T.C. ANKARA VALİĞİ TERTİP KOMİTESİ1 “Mayıs 1988, TEŞEKKÜR BELGESİ
16. 13–12–1997, Ankara Âşıklar Şöleni, MİLLİ EĞİTİM SAĞLIK EĞİTİMİ VAKFI TAKDİR ve ŞÜKRAN BELGESİ
17. Milli Eğitim Sağlık Eğitimi Vakfı Adına (MESEV)’e karşı göstermiş olduğunuz candan ilgi ve sunulan katkılar sebebiyle TAKDİR ve ŞÜKRAN BELGESİ
18.T.C.ESKİŞEHİRVALİLİĞİYUNUSEMREKÜLTÜR 6–10 Mayıs 1994 tarihleri arasında düzenlenen “YUNUS EMRE KÜLTÜR VE SANAT HAFTASI” programlarına katkılarından dolayı TEŞEKKÜR BELGESİ
19.Âşık Selâhettin Dündar Radyomuzu ziyaretinizden ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz 10 Mayıs 1998 Üsküp Radyosu/MAKEDONYA TEŞEKKÜR BELGESİ
20. ONUR BELGESİ T.C. AFYON VALİLİĞİ 26–30 Ağustos 1994 tarihleri arasında ilimizde kutlanan 72. Zafer Haftası etkinliklerine gösterdiğiniz ilgi ve katkıdan dolayı TEŞEKKÜR BELGESİ
21.ŞÜKRÂN BELGESİ, KOCAELİ ANADOLU DERNEKLERİ BİRLİĞİ PLATFORMU, AĞRI-ARDAHAN-ERZURUM-ERZİNCAN-KARS-IĞDIR-SİVAS, dernekleri TEŞEKKÜR BELGESİ
22. Anadolu Dernekler Birliği Platformuna Destek ve Katkılarınızdan Dolayı ŞÜKRAN BELGESİ
23.PLÂKETİ POLATLI KAYMAKAMLIĞI 1988- TERTİP KOMİTESİ Sakarya Meydan Muharebesi Zafer Şölenine katkılarınızdan dolayısıyla TEŞEKKÜR BELGESİ
24.KARS ARDAHAN IĞDIRLILAR BİRLİĞİ DAYANIŞMA PLATFORMU, Platformumuzca düzenlenen “Kars-Ardahan-Iğdır İllerinde, Tarih, Kültür ve Ekonomi Sempozyumu” na katkıları anısına TEŞEKKÜR BELGESİ
25.T.C. ÇAY KAYMAKAMLIĞI BELEDİYE BAŞKANI (Şenlik Tertip Komitesi) 16 Temmuz 1994 ONUR BELGESİ Çay İlçesi 13. Vişne Şenliğine Katkılarınızdan dolayı TEŞEKKÜR BELGESİ
26.HALK OZANLARI KÜLTÜR VAKFI YÖNETİM KURULU Vakfımızın kurucu üyelerinden Sayın, Ahmet Yılmaz’ın Dostluk ve Dayanışma gecesine verdiğiniz destek sebebiyle TEŞEKKÜR BELGESİ
27. Büyük ozan Veysel Şatıroğlu’nun 25.ölüm yıldönümü sebebiyle 21 Mart 1998 günü Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel’in Huzurunda düzenlenen anma programında ilk kez oluşturulan Ozanlar Korosu’na katkıları sebebiyle TEŞEKKÜR BELGESİ
28. KARS DİKME KÖYÜ DERNEĞİ YARDIMLAŞMA ve KÜLTÜR DERNEĞİ 08–07–2000 Hizmetlerinizden dolayı TEŞEKKÜR BELGESİ,
29. AZERBAYCAN EVİ DERNEĞİ YÖN. KUR. BŞK, AZERBAYCAN EVİ DERNEĞİ, Derneğimize katkılarından Dolayı TEŞEKKÜR BELGESİ.
30. AŞ-DER Cumhurbaşkanımız Sn Süleyman Demirel’in himayelerinde Geleneksel 5. Ankara Halk Âşıkları Bayramı’na Katkıları sebebiyle TEŞEKKÜR BELGESİ
31.1996 Yılında Kars-Dikme Köy Kültür ve Dayanışma Derneğini bizlere kazandırılması sebebiyle TEŞEKKÜR BELGESİ.
32. İzmir Kars-Dikme Köyü Derneği Temsilciliği 09/ 07/2000 PLÂKET
33. ANKARA AYRANCI LİSESİ Okulumuz ve Millî Eğitim Camiasında uzun süredir vermiş olduğunuz kutsal hizmetlerinizden dolayı TEŞEKKÜR BELGESİ.
34. AYRANCI LİSESİ KORUMA DERNEĞİ02 -10–1984, PLÂKET,
35. 1988 Yıldırım Beyazıt Liseliler Derneği, Derneğe katkılarından dolayı TEŞEKKÜR BELGESİ.
36. YIL-DER Yönetim Kurulu MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI KONUR MENEKŞE DERSANESİ, 24–11–1996, TEŞEKKÜR BELGESİ,
37. SAYIN: SELAHATTİN DÜNDAR KURUCU ve FİZİK ÖĞRETMENİ OLARAK DERSANEMİZİN 20.KURULUŞ YILINDA: BUGÜNE KADAR GÖSTERDİĞİ ÖZVERİ sebebiyle TEŞEKKÜR BELGESİ,
38. AŞDER, ANKARA HALK ÂŞIKLARI KÜLTÜR ve ARAŞTIRMA DERNEĞİ, Halk Ozanlığı ve Âşıklık geleneğinin; araştırılması, yaşatılması ve tanıtılması konusunda yaptığı çalışmalardan dolayısı ile 25–03–1995 tarihli TAKDİR ve TEŞEKKÜR BELGESİ,
39. AŞ-DER, Yönetim Kurulu Adına Çoban Hüseyin ÇEMREK, PLÂKET,
40. İNCESU ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ, OKULUNA İLGİ ve KATKILARI dolayısı ile TEŞEKKÜR TAKDİR ve TEŞEKKÜR BELGESİ

Öğretmen, Halk Ozanı, Araştırmacı ve Yazar kimliği ile, Terekemeler’in ileri gelenlerindendir. Adına Borçalı’da Köy kuran Hacı Kara İsa’nın torunu olan Selaheddin DÜNDAR, 1946 yılında Kars’ın Merkez, Dikme Köyünde doğdu. İlkokulu doğduğu köyde; ortaokul ve liseyi Erzurum’da okudu. Erzurum Eğitim Enstitüsünün Fen Bölümünden mezun olduktan sonra, Ankara Üniversitesi’nin Fizik Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Mühendis olarak mezun olmasına rağmen, öğretmenlik mesleğinde karar kılan Halk ozanı DÜNDAR, yurdun çeşitli yerlerinde, otuz yıl (30) boyunca öğretmenlik yaptı. Eşi de öğretmen olan Halk Ozanı Selâheddin DÜNDAR’ın, EZGİ adında bir kızı ve OZAN adında bir oğlu bulunuyor. Dedesi, Hacı Kara İsa da bir Terekeme şairi olan Ozan Selâhettin DÜNDAR, henüz ortaokul sıralarında şiir yazmaya, lise yıllarında da saz çalmaya başladı. Daha önceki yazdıklarını, deneme şiirleri olarak nitelendiren DÜNDAR’ın ilk kayda değer şiiri, 1972 tarihini taşımaktadır. Yazdığı şiirlerin, müziğini de kendi yapan Halk Ozanı Selâhettin DÜNDAR’ı, ilk defa sazı ve sözüyle 1973 yılında bir radyodan dinliyoruz. 1974 yılında ilk televizyon programını gerçekleştiriyor. Bundan sonra DÜNDAR’ı, sazı ve sesiyle radyo ve televizyonlarda sık sık dinlemekte ve görmekteyiz. Âşıklık geleneğinin, tüm dallarını başarı ile sürdüren Ozan Selâhettin DÜNDAR’a, yurt içi festival ve programlarda da rastlarız. Türkiye’yi karış karış dolaşan ozanımız, yurt dışında da programlar yaptı, yurt dışındaki festivaller ve kültür etkinliklerinde bulundu. Kültür Bakanlığının kadrolu ozanlarından olup, çok sayıda şiir, deyişler, halk müziğinin değişik makamlarında besteleri bulunmaktadır. Çok sayıda ödülleri, takdir teşekkür ve plaketlerin sahibi olan Halk Ozanı, Ozan Selâhettin DÜNDAR, 1991 yılında Kültür Bakanlığının yurt çapında açmış olduğu: “Tasarrufa Çağrı” konulu şiir yarışmasında, birincilik ödülü aldı. Daha sonraki Çalışmaları için de Türk Folklor Kurumunun, Özel Şeref Ödülü ile ödüllendirildi. Sosyal yönden oldukça yoğun olan Ozan Selâhettin DÜNDAR, bir çok demokratik kurum ve kuruluşun kuruculuğunda, çalışmalarında ve yönetimde bulundu. MESAM’ın nüvesini teşkil eden ve 1978’de kurulan “Türkiye Sanatçılar Birliği”nin ilk kuruluşuna da imza atmıştır. Ozanlar Vakfıyönetiminde yer aldı; Kars Dikme Köyü, Kültür Derneği’nin kuruculuğunu ve aynı zamanda başkanlığını üstlendi. Derneğin başkanlığında bulunduğu, 1997 ve 1998 yıllarında, Kars Kültür Festivalleri düzenledi. Âşık İslâm ERDENER, Anma Gününüorganize etti; ve bu etkinliklerin komitesinde yer aldı. Ozan Selaheddin DÜNDAR aynı zamanda bir araştırmacı, yazar ve gazetecidir. Yayına hazır durumda ve yakın tarihte yayınlanacak olan, iki adet araştırma ve inceleme kitabı, mevcuttur. Kars “Ölçek” Gazetesinde “Gurbet Selamı” adıyla köşe yazarlığını devam ettirmektedir. “HALAY” dergisini kurarak, bu derginin uzun yıllar, yayın yönetmenliğini sürdürdü. Eğitim ve Kültür ağırlıklı “MENEKŞE” dergisinin kurucusu ve yayın yönetmenliğini yaptı. Selaheddin DÜNDAR’ın Fizik Dersi ile ilgili bir kitabı da yayınlanmıştır. Bunun dışında, ozanlığı ile ilgili olarak “BAŞAK”, “BAĞDAŞ” ve “ÇUVAL” adını taşıyan üç şiir kitabı yayınlanmıştır. Kültür Bakanlığı arşivlerinde şiirleri ve TRT arşivlerinde ses bantları mevcut olup; Selâhettin DÜNDAR’ın dört adet kaseti, piyasalarda satışa sunulmuş bulunmaktadır. Alet çalıp parmakları ile tellere dokunmaya mandolinle başlayarak Bağlama, Tar ve Koşasaz adını verdiği, birleşik sazı, maharetle konuşturmayı başarmıştır. Saz ve sözün de ustası olan Ozan Selehattin DÜNDAR, Terekeme-Azeri, Anadolu Ağızları, tarzındaki deyişlerini Koşasaz eşliğinde büyük bir maharet, hüner ve kendine has uslûpla, seslendirmekte ve yorumlamaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu